Reklama

Reklama

Dania z jarmużem: mocna dawka energii

To niepozorne warzywo słynie z tego, że potrafi dodać sił i witalności. Skutecznie pomoże też zadbać o ładny wygląd.

Zapiekanka dyniowa

Składniki

  • 20 dag jarmużu
  • 1 dynia piżmowa
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 szkl. śmietany 22-proc.
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz mielony
  • imbir
  • olej do formy

Sposób przygotowania

Jarmuż oczyść, umyj, zetnij twarde nerwy, a liście porwij na kawałki. Dynię rozetnij, usuń włókna oraz pestki. Miąższ dyni odetnij od skóry i pokrój go w kostkę. Ciecierzycę osącz. Formę posmaruj olejem, ułóż w niej przygotowane składniki. Śmietanę połącz z serem i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Domieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Polej tym warzywa. Piecz przez 40-45 minut w temp. 180˚C, aż warzywa będą miękkie. Posyp pestkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje