Dania z różnych regionów Polski
Magda Grzebyk jest dziennikarką, kulturoznawczynią i specjalistką od marketingu, a także założycielką popularnego bloga. Z miłości do podróży i kuchni powstała książka „Cudne manowce”, w której prezentuje najpiękniejsze i najbardziej sielankowe miejsca na wyjazd rodzinny, służbowy lub samotny. W książce prezentuje również wiele przepisów na przysmaki i dania regionalne z całej Polski.

Warmia i Mazury
Farszynki
Składniki
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól do smaku
- farsz
- 150 g gotowanego mięsa wieprzowego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- duża cebula
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Przygotować ciasto ziemniaczane: ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Mięso zemleć z podsmażoną cebulą i ugotowanymi jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z ciasta zrobić wałek, pokroić na kawałki i kształtować małe placuszki. Nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety. Farszynki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Serwować posypane natką pietruszki.
Podlasie

Pierekaczewnik
Składniki
- ciasto
- 1 kg przesianej mąki
- 5 żółtek
- szczypta soli
- farsz
- 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego, pokrojonego w drobną kostkę
- 4 cebule
- drobno pokrojone
- sól, pieprz i papryka do smaku
- masło do smarowania ciasta
Sposób przygotowania
Ze składników wyrobić ciasto makaronowe. Podzielić je na 4-6 części. Każdą część cienko rozwałkować na płaty o grubości ok. 1 mm. Płaty ciasta posmarować roztopionym masłem i układać jeden na drugim. Na ostatnim płacie rozłożyć równomiernie farsz. Zwinąć w rulon i nadać kształt muszli ślimaka. Przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem i polać wierzch topionym masłem. Piec na rumiano pod przykryciem, przez ok. 2 godziny w 180 stopniach.
Wielkopolska

Kluchy na łachu
Składniki
- 500 g mąki, przesianej
- 30 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki masła lub oleju
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną, połączyć je z resztą mąki, żółtkami, mlekiem i szczyptą soli. Zagnieść gładkie ciasto (można podsypać mąką, gdy jest zbyt lepkie). Dodać roztopione masło lub olej. Ponownie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Garnek z wrzącą wodą obwiązać ściśle Inianą ściereczką lub gazą. Z ciasta lepić niewielkie kulki i kłaść je luźno na gazę. Przykryć miską i gotować na parze ok. 10 minut (czas zależy od wielkości klusek).
Mazowsze z Kurpiami

Mazowieckie mędrzyki
Składniki
- 400 g tłustego białego sera
- 60 g masła
- 20 g rodzynek
- 60 g mąki
- 60 g cukru
- 3 żółtka
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Ser zemleć lub dokładnie rozgnieść widelcem. Żółtka utrzeć z cukrem. Ucierając, dodawać stopniowo ser, posiekane masło, mąkę i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe placuszki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Mędrzyki podawać z kwaśną śmietaną.Przepisy pochodzą z książki "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze", M. Grzebyk.
