Dania z różnych regionów Polski

Farszynki
Farszynkimateriały prasowe

Farszynki

Składniki

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • farsz
  • 150 g gotowanego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Pierekaczewnik
Pierekaczewnikmateriały prasowe

Pierekaczewnik

Składniki

- ciasto

  • 1 kg przesianej mąki
  • 5 żółtek
  • szczypta soli

- farsz

  • 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego, pokrojonego w drobną kostkę
  • 4 cebule
  • drobno pokrojone
  • sól, pieprz i papryka do smaku
  • masło do smarowania ciasta

Sposób przygotowania

Kluchy wielkopolskie
Kluchy wielkopolskiemateriały prasowe

Kluchy na łachu

Składniki

  • 500 g mąki, przesianej
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Mędrzyki
Mędrzykimateriały prasowe

Mazowieckie mędrzyki

Składniki

  • 400 g tłustego białego sera
  • 60 g masła
  • 20 g rodzynek
  • 60 g mąki
  • 60 g cukru
  • 3 żółtka
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?