Reklama

Reklama

Dania z różnych regionów Polski

Magda Grzebyk jest dziennikarką, kulturoznawczynią i specjalistką od marketingu, a także założycielką popularnego bloga. Z miłości do podróży i kuchni powstała książka „Cudne manowce”, w której prezentuje najpiękniejsze i najbardziej sielankowe miejsca na wyjazd rodzinny, służbowy lub samotny. W książce prezentuje również wiele przepisów na przysmaki i dania regionalne z całej Polski.

Warmia i Mazury

Farszynki

Składniki

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • farsz
  • 150 g gotowanego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Reklama

Przygotować ciasto ziemniaczane: ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Mięso zemleć z podsmażoną cebulą i ugotowanymi jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z ciasta zrobić wałek, pokroić na kawałki i kształtować małe placuszki. Nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety. Farszynki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Serwować posypane natką pietruszki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje