Delikatna zapiekanka
Lekka, ale sycąca.
Składniki:
- szklanka posiekanego gotowanego mięsa z kurczaka
- szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
- 100 g sera typu feta
- 2 dymki ze szczypiorem
- 4 plasterki bekonu
- 5 jajek
- szklanka mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Lekko natłuść formę do zapiekania.
2. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki zapiekanki: kurczaka, groszek, pokrojony bekon, rozgniecioną widelcem fetę oraz posiekane dymki. Przypraw solą i pieprzem. Przełóż do formy.
3. Roztrzep jajka i wymieszaj z mlekiem. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zalej masą jajeczną warzywa i mięso.
4. Wstaw do piekarnika, piecz ok. 40 minut (aż wierzch się zezłoci).