Delikatne i lekkostrawne szparagi
Rozpoczyna się sezon na szparagi. Te delikatne warzywa są nie tylko zdrowe, ale także niskoenergetyczne.
Wartość szparagów według programu żywieniowego Weight Watchers (Strażników Wagi) Plan punktów wynosi 0.
W programie żywieniowym Weight Watchers wszystko, co jemy, przeliczane jest na punkty, które nie są jednoznaczne z kaloriami. Na przykład w przypadku osoby ważącej do 70 kg optymalna jest liczba 18 punktów dziennie.
Szparagi są znakomitym źródłem kwasu foliowego, tiaminy, dostarczają także do organizmu witaminę C. Zawierają cenne składniki mineralne: potas, cynk i żelazo oraz błonnik, ułatwiający trawienie i obniżający poziom cholesterolu we krwi. W szparagach występuje również glutation, który ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Zielone szparagi dodatkowo zawierają antyutleniacze, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się - ta ich cecha, oprócz walorów smakowych, sprawia, że szparagi są ulubionym pożywieniem "gwiazd". Przez wiele lat uważano szparagi za afrodyzjak.
To coraz popularniejsze na naszych stołach warzywo pochodzi z tej samej rodziny, co cebula, czosnek i por. Nazwę zawdzięcza starożytnym Grekom, którzy je uwielbiali. "Asparagus" oznaczało tyle, co "kiełek". Grecy zajadali się świeżymi szparagami w sezonie, a zimą ich suszoną postacią, dopóki nie wpadli na pomysł wykorzystania gigantycznej "lodówki" - śniegów Alp. Całe transporty ulubionego warzywa starożytnych były przewożone jesienią wysoko w góry, a następnie w postaci mrożonek - sukcesywnie były dostarczane na stoły krezusów przez całą zimę.
Delikatne, rozpływające się w ustach, lekkostrawne szparagi z umiejętnie dobranymi dodatkami (pod beszamelem, z bułeczką) idealnie nadają się na lunch lub romantyczną kolację przy świecach. Niestety sezon szparagowy trwa bardzo krótko. Wprawdzie dzięki uprawom szklarniowym możemy się cieszyć smakiem tego warzywa przez okrągły rok, jednak najsmaczniejsze szparagi są w sezonie.
Kupując szparagi należy zwrócić uwagę na to, jak wyglądają - czy są soczyste, jędrne i czy mają gładką skórkę. Jeżeli końce szparagów są suche, z odcieniem brązowym, nie nadają się do jedzenia. Najsmaczniejsze są świeże szparagi. Jeśli jednak wiemy, że nie będziemy mieli czasu na ich przygotowanie zaraz po zakupie, to należy włożyć je do lodówki owinięte w wilgotną ściereczkę.
Oto propozycje na dania ze szparagów
Szparagi po królewsku
Lasagne szparagowe
Sałatka szparagowa z truskawkami