Delikatny i soczysty schab gotowany zamiast kupowanej szynki. Przyrządzisz go w 5 minut

Oprac.: Anna Czowalla

Schab wieprzowy to skarbnica białka, witamin z grupy B, żelaza i selenu.
Schab wieprzowy to skarbnica białka, witamin z grupy B, żelaza i selenu.123RF/PICSEL

Delikatny i soczysty schab gotowany. Dlaczego warto zrobić i jeść?

Schab gotowany w 5 minut to przepis dla zabieganych kobiet, które chcą łączyć smak z wygodą.
Schab gotowany w 5 minut to przepis dla zabieganych kobiet, które chcą łączyć smak z wygodą.123RF/PICSEL

Jak zrobić schab gotowany, żeby był miękki?

Zobacz również:

    Jaki jest przepis na schab gotowany w 5 minut?

    Kluczem do osiągnięcia idealnej miękkości schabu jest odpowiedni proces obróbki termicznej .
    Kluczem do osiągnięcia idealnej miękkości schabu jest odpowiedni proces obróbki termicznej .123RF/PICSEL
    • 1 kg chudego schabu bez kości,
    • 2 litry zimnej wody,
    • 2 łyżki majonezu,
    • 2 łyżki musztardy francuskiej,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 4 łyżki majeranku,
    • 2 liście laurowe,
    • 2 ziarenka ziela angielskiego,
    • Sól i pieprz do smaku.
    1. W garnku przygotuj zalewę - wlej zimną wodę, dodaj majonez, musztardę, czosnek i majeranek. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, a potem wymieszaj trzepaczką.
    2. Włóż do zalewy umyty i osuszony schab.
    3. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż woda zawrze, a potem gotuj dokładnie 5 minut.
    4. Wyłącz gaz i zostaw schab w zalewie na 12 godzin - najlepiej na noc, by nabrał charakteru.
    5. Rano znów doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Sprawdź termometrem, czy środek ma 63°C - jeśli nie, pozostaw go chwilę dłużej w gorącej zalewie.
    6. Wyjmij, osusz ręcznikiem papierowym i voilà - gotowy do podania! Przechowuj w lodówce i ciesz się smakiem.
    „Ewa gotuje”: Schab pieczony w mlekuPolsatPolsat
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?