Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? Wypróbuj te trzy smakowite przepisy

Schab doskonale komponuje się z wieloma dodatkami i przyprawami
Schab doskonale komponuje się z wieloma dodatkami i przyprawami123RF/PICSEL

Jaki schab jest najlepszy?

Jakie są rodzaje schabu?

W sklepie można kupić różne rodzaje schabu, które można solidnie przygotować
W sklepie można kupić różne rodzaje schabu, które można solidnie przygotować123RF/PICSEL
  • schab środkowy - najbardziej delikatny i ceniony w tradycyjnych przepisach. Idealny do szybkiego smażenia, pieczenia czy duszenia;
  • schab karkowy (karkówka) - jest nieco bardziej włóknisty i zawierający więcej tkanki łącznej, co sprawia, że nadaje się świetnie do długiego duszenia. Po odpowiedniej obróbce staje się bardzo miękki;
  • schab tylny - charakteryzuje się mniejszą zawartością tłuszczu, co czyni go zdrowszym wyborem, ale wymaga starannej obróbki, by nie wysuszyć mięsa.

Jak poznać, że schab jest zepsuty?

  • zapach - świeży schab ma delikatny, niemal neutralny zapach. Jeśli wyczuwasz kwaśny, zjełczały lub amoniakalny aromat, mięso prawdopodobnie jest zepsute;
  • kolor - zdrowe mięso powinno być jednolicie różowe. Pojawienie się szarych lub zielonych plam sugeruje, że proces psucia już się rozpoczął;
  • tekstura - dotykając schabu, powinno się odczuwać jego jędrność. Jeśli mięso jest lepkie lub ma śluzowatą powierzchnię, jest to kolejny znak zepsucia;
Schab jest uniwersalnym produktem
Schab jest uniwersalnym produktem123RF/PICSEL

Co zrobić ze schabu na obiad oprócz kotletów?

  • pieczeń schabowa - zamiast smażonych kotletów, przygotuj pieczeń schabową. Mięso zamarynuj z ziołami, czosnkiem i odrobiną musztardy, a następnie upiecz w piekarniku na niskiej temperaturze. Dzięki długiemu pieczeniu mięso pozostanie wyjątkowo soczyste;
  • schab duszony w sosie - pokrój schab na plastry lub kostkę i duś go z warzywami, cebulą, czosnkiem oraz ulubionymi przyprawami. Powstały gęsty sos świetnie komponuje się z kaszą, ziemniakami lub ryżem;
  • roladki schabowe - cienko rozbij mięso, natrzyj ulubionymi przyprawami, a następnie zawiń w nie farsz z warzyw lub sera. Roladki można smażyć lub dusić.

Co zrobić ze schabu zamiast schabowych?

Pieczony schab to szybka propozycja obiadowa
Pieczony schab to szybka propozycja obiadowa 123RF/PICSEL

Trzy przepisy na smakowite dania ze schabem

  • 600 g schabu pokrojonego w plastry,
  • 1 szklanka czerwonego wina (np. Cabernet Sauvignon),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Kilka gałązek tymianku,
  • 1 liść laurowy,
  • Sól, pieprz i odrobina cukru.
Trudno oprzeć się, kiedy na stole podano soczysty schab
Trudno oprzeć się, kiedy na stole podano soczysty schab123RF/PICSEL
  • 800 g schabu, pokrojonego w plastry o grubości ok. 1 cm,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • Sok z 1 limonki,
  • Sól i pieprz do smaku.
  1. W misce połącz oliwę, miód, sos sojowy, imbir, chili i sok z limonki. Dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Plastry schabu zanurz w marynacie, przykryj i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  3. Rozgrzej grill do średniej temperatury. Grilluj plastry przez 3-4 minuty z każdej strony, aż mięso nabierze charakterystycznych śladów z grilla.
  4. Podawaj z ryżem jaśminowym oraz świeżą, chrupiącą surówką z ogórka i rzodkiewki.
  • 500 g schabu, pokrojonego w plastry,
  • 100 g zmielonych orzechów (najlepiej włoskich),
  • 50 g startego parmezanu,
  • 2 jajka,
  • Mąka pszenna lub ryżowa do obtoczenia,
  • Sól i pieprz.
Licitar - chorwackie ciasteczka z tradycjąinteria© 2025 Associated Press
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?