Deser bananowy
Zamiast sięgać po kolejny kawałek ciasta czy zawierający konserwanty, gotowy słodki deser, przygotujmy szybkie przekąski na bazie jogurtu naturalnego.

Składniki
- 15o g ciastek z kawałkami czekolady
- 250 g twarogu pokrojonego na kawałki
- 150 g jogurtu naturalnego
- 10 - 20 g miodu lub syropu z agawy
- 100 g banana, pokrojonego w plastry, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ¼ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub ½ łyżeczki cukru wanilinowego
Sposób przygotowania
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić 2-3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać jogurt, miód, banany i cukier waniliowy, wymieszać 15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować 5 s/obr. 7.
3. W 4 szklankach układać warstwami rozdrobnione wcześniej ciastka i masę bananową, udekorować plastrami banana.
4. Deser bananowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1. Ciastka pokruszyć.
2. Twaróg, dodać jogurt, miód, banany i cukier waniliowy zmiksować.
3. W 4 szklankach układać warstwami rozdrobnione wcześniej ciastka i masę bananową, udekorować plastrami banana.
4. Deser bananowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.