Deser bananowy

Zamiast sięgać po kolejny kawałek ciasta czy zawierający konserwanty, gotowy słodki deser, przygotujmy szybkie przekąski na bazie jogurtu naturalnego.

Deser bananowy
Deser bananowymateriały prasowe

Składniki

  • 15o g ciastek z kawałkami czekolady
  • 250 g twarogu pokrojonego na kawałki
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 10 - 20 g miodu lub syropu z agawy
  • 100 g banana, pokrojonego w plastry, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • ¼ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub ½ łyżeczki cukru wanilinowego

Sposób przygotowania

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić 2-3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać jogurt, miód, banany i cukier waniliowy, wymieszać 15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować 5 s/obr. 7.

3. W 4 szklankach układać warstwami rozdrobnione wcześniej ciastka i masę bananową, udekorować plastrami banana.

4.  Deser bananowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1. Ciastka pokruszyć.

2. Twaróg, dodać jogurt, miód, banany i cukier waniliowy zmiksować.

3. W 4 szklankach układać warstwami rozdrobnione wcześniej ciastka i masę bananową, udekorować plastrami banana.

4. Deser bananowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?