Deser, obok którego rodzice i dziadkowie nie przejdą obojętnie. Najlepiej upiec dużą blachę

Wuzetkę możemy bez problemu samodzielnie upiec w domu
Wuzetkę możemy bez problemu samodzielnie upiec w domu123RF/PICSEL

Klasyczna wuzetka na śmietanie

Zobacz również:

    Lista zakupów na wuzetkę

    Jakich składników nie może zabraknąć w kuchni, jeśli chcemy upiec wuzetkę?
    Jakich składników nie może zabraknąć w kuchni, jeśli chcemy upiec wuzetkę?123RF/PICSEL
    • 180 g cukru białego
    • 6 jajek
    • 50 g gorzkiego kakao
    • 90 g masła
    • 160 g mąki pszennej
    • 30 g mąki ziemniaczanej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 700 ml śmietany 30%
    • 150 g cukru pudru
    • 40 ml wody
    • 8 g żelatyny
    • 200 g czekolady deserowej
    • 100 g masła
    • 100 ml śmietany 30%
    • 30 g wiśni kandyzowanych
    • 250 g powideł śliwkowych, konfitury wiśniowej lub marmolady wieloowocowej

    Jak zrobić dobrą wuzetkę?

    1. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek, a następnie dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą pianę.
    2. Kiedy białka będą gotowe, dodajemy do nich żółtka i krótko mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.
    3. Po dokładnym wymieszaniu suchych składników dodajemy je do jajek razem z rozpuszczonym i wystudzonym masłem.
    4. Formę do ciasta smarujemy masłem, podsypujemy mąką i wlewamy masę. Biszkopt na wuzetkę pieczemy w 180 st. C przez ok. 35-40 minut, a następnie studzimy.
    5. Kiedy ciasto się studzi, zabieramy się za przygotowanie kremu. Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do miski, dosypujemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Odkładamy porcję do dekoracji.
    6. W osobnym naczyniu namaczamy żelatynę, a kiedy całkowicie się rozpuści, mieszamy ją z porcją kremu śmietanowego i łączymy z resztą.
    7. Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy i kroimy na pół. Powinniśmy uzyskać dwa gotowe do przekładania blaty.
    8. Dolny blat wkładamy do czystej formy i dokładnie smarujemy wybraną konfiturą lub marmoladą, a następnie wykładamy na niego porcję kremu i wyrównujemy.
    9. Na warstwie bitej śmietany umieszczamy drugi blat ciasta i delikatnie go dociskamy. Tak przygotowaną formę z ciastem wkładamy do lodówki.
    10. W międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladową. W tym celu do garnka wlewamy śmietankę, podgrzewamy i wrzucamy pokruszoną czekoladę deserową.
    11. Gdy czekolada rozpuści się pod wpływem temperatury, dodajemy miękkie masło i całość mieszamy. Polewę pozostawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie równomiernie rozprowadzamy po wierzchu wuzetki.
    12. Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki, by polewa stężała. Gotową wuzetkę dekorujemy rozetami z bitej śmietany i kandyzowanymi wiśniami. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniemPolsat