PRL-owski rarytas. Czekoladowy deser bez grama prawdziwej czekolady

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
302
Udostępnij
Tego smaku nie da się zapomnieć!
Tego smaku nie da się zapomnieć!INTERIA.PL

Powstanie bloku czekoladowego

Zobacz również:

    Lista zakupów do deseru

    Kakao jest niezbędne do przygotowania bloku czekoladowego
    Kakao jest niezbędne do przygotowania bloku czekoladowego123RF/PICSEL
    • 160 g cukru
    • 250 g masła
    • 125 ml mleka
    • 3 czubate łyżki kakao w proszku
    • 400 g mleka w proszku
    • 180 g herbatników maślanych typu Petit Beurre
    • opcjonalnie: orzechy włoskie, rodzynki, żurawina suszona, skórka pomarańczowa

    Blok czekoladowy - przepis

    1. Do niewielkiego garnka wkładamy kostkę masła i podgrzewamy do roztopienia. Dodajemy cukier, płynne mleko i kakao, a następnie dokładnie mieszamy.
    2. Wszystkie składniki podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru i uzyskania gładkiej masy.
    3. W kolejnym kroku ściągamy garnek z palnika, odstawiamy na bok i dajemy mu odpocząć przez 3-4 minuty. W tym czasie masa delikatnie się przestudzi.
    4. Stopniowo dosypujemy mleko w proszku i mieszamy za pomocą miksera ustawionego na średnie obroty.
    5. Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, orzechy włoskie siekamy i dodajemy do masy kakaowej wraz z rodzynkami. Mieszamy za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki.
    6. Blaszkę o wymiarach 10 × 30 cm wykładamy folią spożywczą, wlewamy do niej masę czekoladową i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
    7. Gotowy blok kroimy w niewielką kostkę lub paski i zajadamy jako przekąskę lub dodatek do kawy. Smacznego!
    Video Player is loading.
    Loaded: 0%
    • subtitles off, selected
    Current Time 0:00
    Duration -:-
    Stream Type LIVE
    reklama
    dzięki reklamie oglądasz za darmo
    „Ewa gotuje”: Blok czekoladowy
    „Ewa gotuje”: Blok czekoladowyPolsat
    emptyLike
    Lubię to
    Lubię to
    like
    184
    Super
    relevant
    65
    Hahaha
    haha
    21
    Szok
    shock
    11
    Smutny
    sad
    14
    Zły
    angry
    7
    Lubię to
    like
    Super
    relevant
    302
    Udostępnij
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Przejdź na