Łakocie z PRL-u w duchu zero waste. Smakują rewelacyjnie

Bajaderki przywodzą na myśl czasy PRL-u
Bajaderki przywodzą na myśl czasy PRL-u123RF/PICSEL

Słodki smak PRL

Zobacz również:

    Domowe bajaderki - składniki

    Podstawą bajaderek jest mieszanka różnych ciast
    Podstawą bajaderek jest mieszanka różnych ciast123RF/PICSEL
    • 600 g różnych ciast - drożdżowych, piaskowych, czekoladowych (bez dodatków w postaci kremu i galaretki)
    • 200 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
    • 100 g herbatników lub ciasteczek owsianych
    • 100 g czekolady gorzkiej (min. 60-70%)
    • 100 g orzechów włoskich
    • 100 ml mleka
    • 80 g rodzynek
    • 100 g masła
    • 100 ml ciemnego rumu
    • pół szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia

    Przepis na słodkości - krok po kroku

    • Rodzynki umieść w misce i zalej je rumem. Pozostaw je na kilka godzin do nasiąknięcia. Nie musisz przykrywać miski, ani chować jej do lodówki. Obserwuj, czy rodzynki chłoną alkohol i miękną.
    • Mieszankę ciast pokrusz w dłoniach na mniejsze kawałki i wrzuć do większego naczynia. Dodaj do nich rozdrobnione w malakserze herbatniki oraz posiekane masło i orzechy włoskie.
    • Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej i wymieszaj z powidłami śliwkowymi. Przelej do miski z ciastami, razem z rodzynkami i rumem, a także roztopionym masłem.
    • Powoli mieszaj masę, wlewając stopniowo pół szklanki mleka. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, dodaj jeszcze odrobinę.
    • Z plastycznej masy formuj kule o średnicy ok. 5 cm, a następnie każdą bajaderkę dokładnie obtaczaj w wiórkach kokosowych lub pokruszonych orzeszkach.
    • Bajaderki możesz przechowywać w lodówce do trzech dni. Wystarczy, że każdą sztukę zawiniesz luźno w papier śniadaniowy, a następnie włożysz do worka strunowego.
    Szybkie ciasto - orzechowiec bez mąki i pieczeniaInteria KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?