Łakocie z PRL-u w duchu zero waste. Smakują rewelacyjnie

Co łączy kulinarne przepiśniki naszych mam i babć? Niemal w każdym z nich znajdziemy recepturę na bajaderki – wyjątkowe ciastka, które przypominają o minionych czasach PRL-u. Zwolennicy tego kultowego deseru zajadają się nim do dzisiaj. Okazuje się, że bajaderki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Sprawdź, jak wykonać je w domu.

Bajaderki przywodzą na myśl czasy PRL-u
Bajaderki przywodzą na myśl czasy PRL-u123RF/PICSEL

Słodki smak PRL

Pieszczotliwie nazywana kartofelkiem, ziemniaczkiem lub kulą rumową, bajaderka to jeden z popularniejszych przysmaków PRL-u. Charakterystyczna dla tych czasów trudność w zdobywaniu produktów spowodowała, że gospodynie domowe szukały sposobów na wykorzystanie zgromadzonego w domu jedzenia. Mówi się, że potrzeba matką wynalazków. Brak wyboru słodyczy na sklepowych półkach doprowadził do konieczności przygotowywania słodkości domowym sposobem. Tak powstała bajaderka - połączenie resztek ciast, bakalii oraz rumu.

Domowe bajaderki - składniki

Podstawą bajaderek jest mieszanka różnych ciast
Podstawą bajaderek jest mieszanka różnych ciast123RF/PICSEL

Przepis na bajaderki ma swoje korzenie w PRL-u. Ten niezwykle prosty deser zaskakuje szybkością wykonania oraz niebanalnym smakiem. Idealnie wpasowuje się w trend zero-waste, a dodatkowo zaspokaja apetyt na słodkie nawet u największych łasuchów. Sprawdź, jakie składniki są niezbędne do jego wykonania.

Składniki na masę:

  • 600 g różnych ciast - drożdżowych, piaskowych, czekoladowych (bez dodatków w postaci kremu i galaretki)
  • 200 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g herbatników lub ciasteczek owsianych
  • 100 g czekolady gorzkiej (min. 60-70%)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 ml mleka
  • 80 g rodzynek
  • 100 g masła
  • 100 ml ciemnego rumu

Dodatkowo:

  • pół szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia

Przepis na słodkości - krok po kroku

  • Rodzynki umieść w misce i zalej je rumem. Pozostaw je na kilka godzin do nasiąknięcia. Nie musisz przykrywać miski, ani chować jej do lodówki. Obserwuj, czy rodzynki chłoną alkohol i miękną.
  • Mieszankę ciast pokrusz w dłoniach na mniejsze kawałki i wrzuć do większego naczynia. Dodaj do nich rozdrobnione w malakserze herbatniki oraz posiekane masło i orzechy włoskie.
  • Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej i wymieszaj z powidłami śliwkowymi. Przelej do miski z ciastami, razem z rodzynkami i rumem, a także roztopionym masłem.
  • Powoli mieszaj masę, wlewając stopniowo pół szklanki mleka. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, dodaj jeszcze odrobinę.
  • Z plastycznej masy formuj kule o średnicy ok. 5 cm, a następnie każdą bajaderkę dokładnie obtaczaj w wiórkach kokosowych lub pokruszonych orzeszkach.
  • Bajaderki możesz przechowywać w lodówce do trzech dni. Wystarczy, że każdą sztukę zawiniesz luźno w papier śniadaniowy, a następnie włożysz do worka strunowego.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas