Deser z pyszną polewą
Warto go podać po niedzielnym obiedzie.
Składniki:
●300 ml kremówki
●300 ml mleka 3,2 proc.
●laska wanilii
●4 kopiaste łyżki cukru
●3-4 łyżeczki żelatyny
Sos:
●5 łyżek cukru trzcinowego
●2 łyżki wody
●2/3 szklanki kremówki
●posiekane łuskane migdały
Przygotowanie:
1. Kremówkę i mleko wlej do garnuszka, dodaj ziarenka wyłuskane z laski wanilii (możesz zastąpić ekstraktem), a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj 10 min. Mieszając gotującą się śmietankę, dodawaj cukier. Zdejmij z ognia. Żelatynę rozpuść w 20 ml wody i dodaj do garnuszka. Masę rozlej do szerokich słoiczków (lub salaterek) i włóż do lodówki na minimum 4-5 godzin.
2. Sos karmelowy: na patelnię wsyp cukier, zalej odrobiną wody. Skarmelizuj (rozpuść, a następnie - już nie mieszając - zezłoć), po czym ostrożnie i stopniowo dodaj śmietankę (pryska!), po czym wymieszaj, aż do uzyskania gęstego sosu. Ostudź, wlej do naczyń z deserem, posyp posiekanymi migdałami.