Deserowa lasagne z jabłkami
Jabłka obieramy, wycinamy środki i kroimy w cienkie plastry.

Składniki
na 4 porcje:
- 500 g Makaronu Lubella Lasagne nr 52
- 1 kg jabłek
- 10 g cynamonu
- 20 g rodzynek
- 20 g żurawiny
- 100 g cukru
- 20 g cukru wanilinowego
- 1 duża cytryna
- bita śmietana
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy, wycinamy środki i kroimy w cienkie plastry. Następnie karmelizujemy je w cukrze i zalewamy sokiem z cytryny. Dodajemy część cynamonu, rodzynki, żurawinę i dalej dusimy. Uduszone jabłka studzimy i przekładamy makaronem (nie gotujemy go wcześniej), układając całość w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.
2. Posypujemy cukrem wymieszanym z pozostałą częścią cynamonu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż cukier lekko się skarmelizuje.
3. Całość podajemy z bitą śmietaną.
Czas przygotowania: ok. 45 minut