Deserowa lasagne z jabłkami

Jabłka obieramy, wycinamy środki i kroimy w cienkie plastry.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g Makaronu Lubella Lasagne nr 52
  • 1 kg jabłek
  • 10 g cynamonu
  • 20 g rodzynek
  • 20 g żurawiny
  • 100 g cukru
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 1 duża cytryna
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Jabłka obieramy, wycinamy środki i kroimy w cienkie plastry. Następnie karmelizujemy je w cukrze i zalewamy sokiem z cytryny. Dodajemy część cynamonu, rodzynki, żurawinę i dalej dusimy. Uduszone jabłka studzimy i przekładamy makaronem (nie gotujemy go wcześniej), układając całość w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.

2. Posypujemy cukrem wymieszanym z pozostałą częścią cynamonu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż cukier lekko się skarmelizuje.

3. Całość podajemy z bitą śmietaną.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje