Reklama

Reklama

Desery wielkopostne

Przez czterdzieści dni Wielkiego Postu nie musimy odmawiać sobie odrobiny słodyczy.

Krem waniliowy z bananami

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1/2 litra mleka
  • laska wanilii
  • 5 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki - dodatkowo

  • biszkopty
  • 2 banany

Sposób przygotowania

1. Mleko gotuj z rozkrojoną laską wanilii i połową cukru. Drugą połowę utrzyj z żółtkami, dodaj mąki i kilka łyżek gorącego mleka. Mieszaj i przelej do garnka z resztą mleka. Gotuj. Wlej do czystego naczynia, wyciągnij laskę wanilii, przykryj przezroczystą folią i włóż na kilka godzin do lodówki. 

2. Tuż przed podaniem deseru nałóż do pucharków nieco kremu, ułóż wzdłuż ścianek biszkopty, zalej kremem, udekoruj bananami. 

Mleczko z chia

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 250 ml mleczka kokosowego lub zwykłego mleka
  • 6 łyżek nasion chia
  • 4 łyżki cukru
  • granola
  • 2 kiwi
  • granat
  • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Do mleczka kokosowego lub mleka krowiego wsyp nasiona chia i cukier, dobrze wymieszaj, odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 

2. Wlej gęste mleko z nasionami do szklaneczek lub słoiczków. Posyp granolą. Kiwi obierz, pokrój drobno, ułóż na wierzchu. Posyp nasionami granatu. Udekoruj listkami mięty. Podawaj od razu.  

Reklama

Koktajl z awokado i melonem

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • dojrzałe awokado
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 cytryny
  • kilka łyżek płatków migdałowych
  • 3 łyżki cukru pudru (niekoniecznie)
  • melon
  • listki bazylii

Sposób przygotowania

1. Awokado, cytrynę i melon dobrze umyj, sparz skórkę cytryny.

2. Z awokado wyjmij pestkę, miąższ pokrój na małe kawałki, wrzuć do blendera. Z melona usuń pestki, pokrój na kawałki, wrzuć do blendera. Wlej jogurt. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny, wciśnij sok, dodaj cukier (jeśli chcesz, by koktajl był słodszy) i płatki migdałowe. Zmiksuj. 

3. Wlej do szklanek, schłodź. Udekoruj listkami bazylii.   

Dwukolorowa galaretka

Składniki

  • 8 dużych mandarynek
  • 2 galaretki winogronowe (przezroczyste)
  • duże opakowanie jogurtu
  • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Mandarynki sparz, obierz, podziel na cząstki. Z sześciu wyciśnij sok, przecedź go przez gęste nylonowe sitko, by nie było włókien. Rozpuść galaretki w mniejszej ilości wody niż w instrukcji na opakowaniu. 

2. Wymieszaj połowę galaretki z sokiem mandarynkowym, a drugą połowę z jogurtem. Wlej do szklanek część galaretki z sokiem, odstaw do stężenia. Wlej galaretkę z jogurtem, ponownie odstaw do stężenia. Na koniec wlej galaretkę z sokiem i dodaj cząstki dwóch mandarynek. Gdy całość stężeje, udekoruj listkami mięty.  

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje