Desery wielkopostne

Przez czterdzieści dni Wielkiego Postu nie musimy odmawiać sobie odrobiny słodyczy. Desery wielkopostne są pyszne i zdrowsze niż tradycyjne słodkości, mają mniej cukru i pokocha je cała rodzina!

Krem bananowy
Krem bananowy123RF/PICSEL

Krem waniliowy z bananami

Sposób przygotowania

1. Mleko gotuj z rozkrojoną laską wanilii i połową cukru. Drugą połowę utrzyj z żółtkami, dodaj mąki i kilka łyżek gorącego mleka. Mieszaj i przelej do garnka z resztą mleka. Gotuj. Wlej do czystego naczynia, wyciągnij laskę wanilii, przykryj przezroczystą folią i włóż na kilka godzin do lodówki. 

2. Tuż przed podaniem deseru nałóż do pucharków nieco kremu, ułóż wzdłuż ścianek biszkopty, zalej kremem, udekoruj bananami. 

Deser z chia
Deser z chia123RF/PICSEL

Mleczko z chia

Sposób przygotowania

1. Do mleczka kokosowego lub mleka krowiego wsyp nasiona chia i cukier, dobrze wymieszaj, odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 

2. Wlej gęste mleko z nasionami do szklaneczek lub słoiczków. Posyp granolą. Kiwi obierz, pokrój drobno, ułóż na wierzchu. Posyp nasionami granatu. Udekoruj listkami mięty. Podawaj od razu.  

Koktajl z awokado
Koktajl z awokado123RF/PICSEL

Koktajl z awokado i melonem

Sposób przygotowania

1. Awokado, cytrynę i melon dobrze umyj, sparz skórkę cytryny.

2. Z awokado wyjmij pestkę, miąższ pokrój na małe kawałki, wrzuć do blendera. Z melona usuń pestki, pokrój na kawałki, wrzuć do blendera. Wlej jogurt. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny, wciśnij sok, dodaj cukier (jeśli chcesz, by koktajl był słodszy) i płatki migdałowe. Zmiksuj. 

3. Wlej do szklanek, schłodź. Udekoruj listkami bazylii.   

Galaretka z owocami
Galaretka z owocami123RF/PICSEL

Dwukolorowa galaretka

Sposób przygotowania

1. Mandarynki sparz, obierz, podziel na cząstki. Z sześciu wyciśnij sok, przecedź go przez gęste nylonowe sitko, by nie było włókien. Rozpuść galaretki w mniejszej ilości wody niż w instrukcji na opakowaniu. 

2. Wymieszaj połowę galaretki z sokiem mandarynkowym, a drugą połowę z jogurtem. Wlej do szklanek część galaretki z sokiem, odstaw do stężenia. Wlej galaretkę z jogurtem, ponownie odstaw do stężenia. Na koniec wlej galaretkę z sokiem i dodaj cząstki dwóch mandarynek. Gdy całość stężeje, udekoruj listkami mięty.  

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas