Reklama

Reklama

Desery wielkopostne

Przez czterdzieści dni Wielkiego Postu nie musimy odmawiać sobie odrobiny słodyczy.

Krem waniliowy z bananami

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1/2 litra mleka
  • laska wanilii
  • 5 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki - dodatkowo

  • biszkopty
  • 2 banany

Sposób przygotowania

1. Mleko gotuj z rozkrojoną laską wanilii i połową cukru. Drugą połowę utrzyj z żółtkami, dodaj mąki i kilka łyżek gorącego mleka. Mieszaj i przelej do garnka z resztą mleka. Gotuj. Wlej do czystego naczynia, wyciągnij laskę wanilii, przykryj przezroczystą folią i włóż na kilka godzin do lodówki. 

2. Tuż przed podaniem deseru nałóż do pucharków nieco kremu, ułóż wzdłuż ścianek biszkopty, zalej kremem, udekoruj bananami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje