Reklama

Dhal – idealna rozgrzewająca zupa na jesień

Niezwykle popularna, intensywna w kolorze i smaku, zupa Dhal to taka bliskowschodnia pomidorówka. Ponieważ każdy przyrządza ją trochę inaczej, istnieją jej niezliczone wariacje. Łączy je pokrewny z curry smak oraz sposób przyrządzenia – szybko, wygodnie, w jednym garnku. Proponujemy jej gęstą, sycącą wersję z dodatkiem cieciorki oraz znajomego smaku pomidorów.

Składniki

  • łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • 2 średnie cebule (pokrojone w kostkę)
  • 4-5 ząbków czosnku (drobno pokrojonych lub przeciśniętych przez praskę)
  • 1-2 łyżki świeżo startego imbiru
  • pół łyżeczki chilli w płatkach lub z młynka
  • 1 łyżeczka kuminu/kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala (lub odrobinę więcej pozostałych przypraw)
  • 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka ciecierzycy w zalewie (np. marki Jasmeen)
  • puszka mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu lub wody
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka garści świeżego szpinaku (opcjonalnie)
  • świeża kolendra do przystrojenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, imbir oraz chilli i smaż je przez kilka minut, aż po kuchni roztoczy się intensywny zapach.

2. Dodaj przyprawy: kurkumę, kolendrę, kumin i garam masala i dokładnie wymieszaj.

3. Dodaj soczewicę, pomidory, mleko kokosowe oraz wodę lub bulion. Po wymieszaniu dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozwól potrawie gotować się na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż soczewica zmięknie, a całe danie nabierze gęstości.

4. Dodaj odsączoną ciecierzycę, sok z cytryny oraz szpinak. Mieszaj kilka minut. Podawaj z ryżem, chlebkiem naan, posypaną świeżą kolendrą lub bez żadnych dodatków!

Reklama


INTERIA.PL/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama