Dhal – idealna rozgrzewająca zupa na jesień

Zupa Dhal
Zupa Dhalmateriały prasowe

Składniki

  • łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • 2 średnie cebule (pokrojone w kostkę)
  • 4-5 ząbków czosnku (drobno pokrojonych lub przeciśniętych przez praskę)
  • 1-2 łyżki świeżo startego imbiru
  • pół łyżeczki chilli w płatkach lub z młynka
  • 1 łyżeczka kuminu/kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala (lub odrobinę więcej pozostałych przypraw)
  • 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka ciecierzycy w zalewie (np. marki Jasmeen)
  • puszka mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu lub wody
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka garści świeżego szpinaku (opcjonalnie)
  • świeża kolendra do przystrojenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Orientalna zupa z kurczakiemInteria KulinariaInteria Kulinaria
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?