Dieta bezglutenowa: Cukinia faszerowana mięsem wołowym
Wypróbuj przepis na smaczny, szybki i letni obiad dla dzieci z alergią pokarmową.

Składniki:
- 1 cukinia
- 2 cebule
- torebka ryżu ugotowanego na sypko
- opakowanie wołowego mięsa mielonego
- 1 mała marchewka
- seler
- natka pietruszki
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- uniwersalna przyprawa warzywna 2
- 2 pomidory
- 1/2 papryki czerwonej
- kostka rosołowa
- koncentrat pomidorowy
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, rozkroić wzdłuż, wyjąć gniazda nasienne, wnętrze posypać przyprawami. Marchewkę i seler zetrzeć na grubej tarce, dodać do ryżu. To samo zrobić z mięsem, posiekaną zieleniną i odrobiną przypraw. Jedną cebulę posiekać, zeszklić i dodać do farszu. Całość wymieszać. Farszem wypełnić połówki cukinii, nakładając na wierzch posiekaną cebulę, paseczki papryki i kawałki pomidora. Do naczynia żaroodpornego włożyć cukinię, dodać odrobinę wody, koncentrat, kostkę rosołową, następnie dusić w piekarniku około godziny w wysokiej temperaturze, miąższ na bokach cukinii powinien być szklisty. Podawać pieczywem bezglutenowym lub ryżem.