Dieta bezglutenowa: Igloo z ryżu z sosem jogurtowym
Słodka a tym samym bezglutenowa propozycja na pyszną przekąskę.

Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- 2 szklanki mleka
- drobno posiekana kandyzowana skórka z pomarańczy
- cynamon
- posiekane migdały
- rodzynki
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- jogurt
- drobne owoce np. maliny, truskawki, poziomki
Sposób przygotowania:
Zagotować mleko z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, migdałami, rodzynkami i skórką z pomarańczy. Zmniejszyć płomień, wsypywać ryż. Gotować 2 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Przestudzić. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko roztrzepać, dodać do ryżu. Ubić białko na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą. Przelać całość do foremki w kształcie głębokiej miski, najlepiej szklanej. Wstawić na 1 godz. do lodówki. Wyjąć ryż, wyłożyć na talerz, grzbietem do góry. Owoce drobne zmiksować z jogurtem i odrobiną cukru, oblać igloo sosem owocowym.