Reklama

Reklama

Dieta bezglutenowa: Klops mięsny w sosie z kurek

Wyśmienity przepis na bezglutenowe klopsy w sosie z kurek dla malucha.

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 kg grzybów kurek
  • Cebula
  • Słodka śmietanka
  • 20 dkg wołowiny
  • włoszczyzna
  • zielona pietruszka
  • 1 jajo / białko na pianę, żółtko do posmarowania klopsa
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki bezglutenowej bułki tartej
  • 1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia:



Mięso ugotować z włoszczyzną, ostudzić, zmiksować, doprawić do smaku. Kurki obrać, opłukać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na maśle, dodać szklankę wody, kurki i dusić całość do miękkości. Gdy będą gotowe, dodać słodką śmietankę. Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmiksować. Z białka ubić pianę na sztywno. Połowę piany dodać do mięsa, drugą połowę do masy ziemniaczanej. Do masy ziemniaczanej dodać część oleju, resztą wysmarować brytwannę, posypać ją bezglutenową bułką tartą. Wyłożyć ciasto, na środek dać farsz mięsny, zawinąć jak makowiec, posmarować wierzch żółtkiem z jaja. Piec w gorącym piekarniku, około ½ godziny. Po upieczeniu pociąć jak kulebiaka na plastry, polać sosem z kurek.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje