Dieta bezglutenowa: Pizza bezglutenowa
Wypróbuj najlepszy przepis na bezglutenową pizze dla małego łasucha!
Składniki:
- 1/3 szklanki wody
- 2 dag drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 szklanki mąki bezglutenowej
- łyżka oliwy
- 1 pomidor
- szynka
- Pokrojona laseczka kabanosa
- mała cebulka
- 4 smażone pieczarki
- koncentrat pomidorowy
- 5-7 łyżeczek startego żółtego sera
- zielona bazylia
- włoskie zioła
Sposób przygotowania:
Pieczarki opłukać, pokroić i podsmażyć z cebulą na patelni. Odstawić, aby wystygły.
Ciasto
W wodzie rozpuścić drożdże, dodać sól, oliwę i mąkę. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zmiksować z resztą mąki. Blachę posmarować olejem, rozłożyć ciasto, posmarować je koncentratem, posypać ziołami do pizzy, nałożyć pieczarki z cebulą, pokrojonego pomidora, plasterki szynki, kabanos na wierzch nałożyć żółty ser (w plastrach lub starty) posypać bazylią. Piec w gorącym piekarniku, około 20 minut.
Jak smakuje prawdziwa pizza i kiedy ma swoje święto? Czytaj wszystko o pizzy!