Dieta bezglutenowa: Pizza bezglutenowa

Wypróbuj najlepszy przepis na bezglutenową pizze dla małego łasucha!

Fantastyczny przepis na pizzę dla alergików
Fantastyczny przepis na pizzę dla alergików123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/3 szklanki wody
  • 2 dag drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki bezglutenowej
  • łyżka oliwy
  • 1 pomidor
  • szynka
  • Pokrojona laseczka kabanosa
  • mała cebulka
  • 4 smażone pieczarki
  • koncentrat pomidorowy
  • 5-7 łyżeczek startego żółtego sera
  • zielona bazylia
  • włoskie zioła

Sposób przygotowania:

Pieczarki opłukać, pokroić i podsmażyć z cebulą na patelni. Odstawić, aby wystygły.

Ciasto

W wodzie rozpuścić drożdże, dodać sól, oliwę i mąkę. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zmiksować z resztą mąki. Blachę posmarować olejem, rozłożyć ciasto, posmarować je koncentratem, posypać ziołami do pizzy, nałożyć pieczarki z cebulą, pokrojonego pomidora, plasterki szynki, kabanos na wierzch nałożyć żółty ser (w plastrach lub starty) posypać bazylią. Piec w  gorącym piekarniku, około 20 minut.

Jak smakuje prawdziwa pizza i kiedy ma swoje święto? Czytaj wszystko o pizzy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas