Dieta bezglutenowa: Zapiekanka ryżowa z mięsem wołowym
Wypróbuj wyśmienity przepis na bezglutenową zapiekankę ryżową, nie tylko dla dziecka.
Składniki:
- ½ kg chudej wołowiny
- Kostka rosołowa
- Marchew
- Pietruszka
- Seler
- Cebula
- Szklanka ryżu ugotowanego na sypko
- Szklanka zmiksowanych surowych ziemniaków
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- Zielona pietruszka
- Jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 20 dkg chudego
- wędzonego boczku
- majeranek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Mięso wołowe ugotować z jarzynami, tak jak na rosół. Mięso wyłożyć, zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wymieszać ryż, mięso, zieleninę, ziemniaki, jajko, mleko, mąkę, przyprawy oraz posiekaną cebulę usmażoną z bardzo cienko pokrojonym w kostkę boczkiem. Masę przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec około godziny w gorącym piekarniku. Podawać z surówkami.