Dieta bezglutenowa: Żołądki kurze w sosie curry
Naszym zdaniem, przepis na bezglutenowe żołądki w sosie curry zachwyci nawet najmłodszych smakoszy.
Składniki:
- 1 kg żołądków
- Kostka rosołowa
- Ząbek czosnku
- Uniwersalna przyprawa warzywna
- Cebula
- 2 łyżki curry
- Łyżka masła
- Zielona pietruszka
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Żołądki płuczemy, kroimy w drobne kostki, gotujemy w wodzie z kostką rosołową, przyprawiamy czosnkiem i przyprawą uniwersalną. Gdy są miękkie (długo się gotują), odcedzamy na sicie. Cebulę kroimy, podsmażamy na maśle, dodajemy 2 łyżki curry, mieszamy z żołądkami, dodajemy niewielką ilość wody - tak, a by przykryła żołądki i znowu dusimy. Można dodać do sosu łyżkę słodkiej śmietanki. Siekamy pietruszkę i posypujemy wierzch przed podaniem. Najlepiej podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub kasza gryczaną.