Dieta bezglutenowa: Żołądki kurze w sosie curry

Naszym zdaniem, przepis na bezglutenowe żołądki w sosie curry zachwyci nawet najmłodszych smakoszy.

Kurze żołądki
Kurze żołądki 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg żołądków
  • Kostka rosołowa
  • Ząbek czosnku
  • Uniwersalna przyprawa warzywna
  • Cebula
  • 2 łyżki curry
  • Łyżka masła
  • Zielona pietruszka
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Żołądki płuczemy, kroimy w drobne kostki, gotujemy w wodzie z kostką rosołową, przyprawiamy czosnkiem i przyprawą uniwersalną. Gdy są miękkie (długo się gotują), odcedzamy na sicie. Cebulę kroimy, podsmażamy na maśle, dodajemy 2 łyżki curry, mieszamy z żołądkami, dodajemy niewielką ilość wody - tak, a by przykryła żołądki i znowu dusimy. Można dodać do sosu łyżkę słodkiej śmietanki. Siekamy pietruszkę i posypujemy wierzch przed podaniem. Najlepiej podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub kasza gryczaną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas