Reklama

Reklama

Dieta rozdzielna – czy to ma sens?

Ideą modelu żywienia stworzonego w latach dwudziestych XX wieku przez dr Haya jest podział produktów na białka, węglowodany i produkty neutralne oraz spożywanie ich w takich zestawieniach, by ich pH nie kolidowało ze sobą. Jak to wygląda w praktyce i czy taka dieta pozwoli ci schudnąć?

Według doktora Haya węglowodany wymagają do strawienia zasadowego pH, białka z kolei obfitują w dużą ilość kwasów. Połączenie w jednym posiłku produktów białkowych z alkalicznymi węglowodanami, zdaniem dr Haya, wpłynie neutralizująco na odczyn pH soków żołądkowych, co w efekcie spowolni metabolizm, zwiększy ryzyko złogów i zaparć. Produkty z grupy o neutralnym pH mogą być łączone zarówno z węglowodanami, jak i z białkami. Jest jeszcze czwarta grupa - produkty zakazane.

Reklama

Cztery grupy produktów w diecie rozdzielnej

Białka - pH kwaśne:

- mięso (koniecznie poddane obróbce termicznej),

- ryby i owoce morza,

- jaja (niesmażone),

- soja,

- mleko (niepasteryzowane).

Węglowodany - pH zasadowe:

- pieczywo pełnoziarniste,

- kasze,

- ziemniaki,

- ryż,

- makaron,

- owoce.

Produkty o neutralnym pH:

- warzywa,

- kiełki,

- grzyby,

- tłuszcze (rekomendowane oleje roślinne),

- zioła,

- kefir, maślanka, kwaśne mleko, śmietana.

Produkty, które należy wykluczyć z jadłospisu: 

- białe pieczywo,

- produkty typu fast food,

- cukier prosty (słodycze),

- wędliny,

- czerwone mięso,

- dosładzane napoje,

- mocna kawa i czarna herbata,

- alkohol.

Pięć zasad diety rozdzielnej:

1. Absolutnie niedozwolone jest łączenie białek i węglowodanów w ramach jednego posiłku.

2. Obowiązują trzy główne posiłki: pierwszy oparty na węglowodanach złożonych, drugi na bazie białek, ostatni znów na węglowodanach. Dodatkowo małe drugie śniadanie i podwieczorek, których wartość energetyczna nie przekracza 100 kcal

3. Zarówno węglowodany, jak i białka można serwować tylko z produktami neutralnymi.

4. Pomiędzy posiłkami białkowymi i skrobiowymi powinny być cztery godziny przerwy. 

5. Wykluczone są potrawy smażone i ostre przyprawy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje