Dla niejadka

Dobre są i kiszone, i małosolne. Warto jeść je dla zdrowia kilka razy w tygodniu.

Nie jest trudno zrobić ogórki małosolne
Nie jest trudno zrobić ogórki małosolne 123RF/PICSEL

Kiszone ogórki mają smak wyjątkowy. Nawet niejadki się na nie skuszą, a pamiętać trzeba, że kiszonki zawierają cały szereg pożytecznych dla organizmu składników.

Są to przede wszystkim kultury bakterii, które korzystnie wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową.

Zawarte w nich probiotyki zasiedlają nasze jelita, dzięki czemu chronią przed atakiem i namnażaniem się bakterii chorobotwórczych.  

O tej porze roku warto na co dzień spożywać ogórki małosolne, które możemy trzymać w kuchni w glinianym naczyniu. 

Z koeli na jesień i zimę najlepiej przygotować klasyczne ogórki kiszone, zamknięte szczelnie w słoikach.

Są lekkostrawne, pomagają osobom, które mają kłopoty z utrzymaniem właściwej wagi, a także usuwają z organizmu szkodliwe toksyny. Przydadzą się, gdy zabraknie na straganach świeżych warzyw i owoców.

Można wykorzystać je także jako składnik surówek, czy podstawę zupy ogórkowej.   

Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas