Dlaczego czerwone banany są zdrowsze niż żółte?
Od jakiegoś czasu czerwone banany odkrywają Europejczycy, można je spotkać w różnych restauracjach czy też w drogich marketach. Niestety, żeby spotkać je w sklepie, trzeba mieć po prostu szczęście. Tylko duże hipermarkety mają je w ofercie, jednak trzeba uważać ponieważ ciężko rozpoznać kiedy czerwony banan jest dojrzały. Mimo wszystko banany te są bogate w składniki odżywcze, które są bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Jakie jeszcze korzyści niosą nam czerwone banany?
Zwiększają odporność
Czerwone banany są pełne zarówno beta-karotenu jak i witaminy C (około 16 procent dziennego zapotrzebowania organizmu człowieka). Te silne antyoksydanty są w stanie wzmocnić twój układ odpornościowy oraz ułatwić organizmowi zwalczać bakterie, wirusy oraz inne mikroorganizmy. Dzięki czerwonym bananom żadna grypa nam nie straszna!
Dostarczają energii
Czerwony banan zawiera trzy różne odmiany naturalnych cukrów: fruktoza, sacharoza i glukoza. Ponieważ niektóre z tych cukrów są szybko rozbijane, owoc ten daje zarówno dużo energii, która jest spożywana w powolnym tempie przez cały dzień. To właśnie sprawia, że jest to doskonały owoc na śniadanie.
Są bogate w błonnik
Czerwony banan jest bogaty w błonnik, więc jest doskonałym wyborem jeśli masz problemy trawienne, takie jak zaparcia. Błonnik pomaga poprawić funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego i wypycha jedzenie bardziej efektywnie, zmniejszając szanse na bólu i dyskomfort spowodowany zalegającym jedzeniem. Regularne ruchy jelit, także przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego.
Pomocne na zgagę
Zaparcia nie są jedynym problemem żołądkowym, który sprawia, że czujemy się źle. Wiele osób po zjedzeniu konkretnych posiłków ma problemy ze zgagą. Czerwone banany są bogate w składniki, które redukują nadmiar kwasu w żołądku i zwalczają zgagę. Częste jedzenie bananów może nawet pomóc pozbyć się zgagi na dobre.
Dobre dla serca i oczu
Czerwone banany są doskonałym sposobem, aby poprawić sprawność oczu i serca. To dlatego, że banany są bogate w witaminę A oraz potas, który przeciwdziała podwyższonemu ciśnieniu krwi, będącym głównym czynnikiem zawału serca. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego widzenia oraz wsparcia dla naszych oczu.
Hamują napady głodu
Istnieje kilka powodów, dlaczego czerwone banany są zalecane otyłym osobom, które zdecydują się przejść na dietę. Po pierwsze są niskokaloryczne – jeden banan to 90 kcal. Po drugie są bogate w błonnik, który zapycha żołądek i daje uczucie sytość, dzięki temu nie musimy się obawiać nagłych napadów głodu.
Pysznie smakują
Ci, którzy jedli czerwone banany mogą śmiało potwierdzić, że są one pyszne! Ich miąższ jest słodki i kremowy, wręcz rozpływa się w ustach, a zapach przypomina truskawki i maliny. Idealnie sprawdzą się do przygotowania naleśników, deserów z galaretką i lodami oraz wielu innych dań nawet na ciepło. Nie będzie również problemu z dziećmi, ponieważ czerwone banany bardzo im smakują.