Dlaczego panierka odchodzi od kotleta? Zrób ulubione danie bez wpadki

Jak usmażyć idealnego schabowego z chrupiącą panierką?
Jak usmażyć idealnego schabowego z chrupiącą panierką?123RF/PICSEL
  • Dobrej jakości mięso i smaczna panierka to podstawa kultowych schabowych.
  • Często zdarza się, że na twoim stole lądują kotlety z odpadającą panierką? Winne mogą być powszechne błędy kulinarne.
  • Wystarczy drobna zmiana nawyków lub receptury, by przyrządzić wyśmienitą ucztę.

Dlaczego panierka odchodzi od kotleta?

„Zdrowie na widelcu”: Jak odchudzić kotlet schabowy? Nie musi być taki kalorycznyPolsat CafePolsat Cafe

Smażenie dla początkujących

  • Panierowane mięso wrzucamy na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem (olejem albo smalcem). Niedociągnięcia w tej materii skutkują przypalaniem się potrawy i przywieraniem panierki do dna garnka.
  • Nie smaż mięsa dopiero co wyjętego z lodówki. Zadbaj o to, by spędziło w temperaturze pokojowej przynajmniej pół godziny przed uruchomieniem kuchenki.
  • Dociskanie mięsa do patelni podczas obróbki jest nawykiem, którego lepiej się wyzbyć. Nie przyspieszy niczego, a może negatywnie wpłynąć na stan panierki, która momentalnie zacznie się rozpadać.
Poznaj podstawowe zasady smażenia schabowych
Poznaj podstawowe zasady smażenia schabowych123RF/PICSEL

Co zrobić, aby panierka trzymała się mięsa?

W czym panierować kotlety schabowe?

Zobacz również:

    • Panierka panko to sposób na przyrządzenie klasycznych kotletów wieprzowych na azjatycką modłę. Choć też jest produkowana z chleba, przyjmuje formę cienkich płatków. Dzięki temu jest bardziej chrupiąca, a do tego w znacznie mniejszym stopniu nasiąka tłuszczem niż klasyczna panierka z bułki tartej.
    • Panierka z płatków kukurydzianych pięknie prezentuje się na mięsie i zapewnia naprawdę dużą chrupkość. Podczas jej przygotowania należy pokruszyć płatki kukurydziane, które wielu z nas jada tylko w porze śniadania. Czas na smaczne zamieszanie w kuchni!
    • Kotlet schabowy w płatkach migdałów to propozycja podania potrawy w bardziej wykwintnej wersji. Mięso najpierw otocz mąką, następnie jajkami wymieszanymi z ulubionymi przyprawami, a następnie zanurz kotlety w płatkach migdałowych. Do tego pomysłu będziesz wracać często.
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?