Dlaczego warto jeść brukselkę? Docenisz właściwości zdrowotne tego warzywa

Brukselka to warzywo, które powinno znaleźć się w diecie osób otyłych czy mających problem z układem krwionośnym. To skarbnica cennych witamin oraz minerałów, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Warzywo można spożywać na wiele sposobów, jako dodatek do zup czy sałatek. Dlaczego warto jeść brukselkę? Dowiesz się z tego artykułu.

Brukselka to wyśmienite warzywo idealne dla wielu osób
Brukselka to wyśmienite warzywo idealne dla wielu osób123RF/PICSEL

  • Brukselka świetnie sprawdzi się w diecie cukrzyków czy osób mających problem z sercem.
  • Warzywo pomaga w krzepnięciu krwi, a jego regularne spożywanie pomoże w zmniejszeniu krwotoków.

Jak wygląda brukselka?

Brukselka to warzywo krzyżowe, inaczej nazywane kapustą brukselską. Pochodzi z Belgii, a jej nazwa wywodzi się od nazwy stolicy owego państwa. Właśnie tam została stworzona z połączenia jarmużu i kapusty głowiastej. Roślina ma jadalne główki, których średnica wynosi dwa do czterech centymetrów. Rosną na długich pędach, a z boku wyrastają liście o jasnej barwie. Ze względu na właściwości zdrowotne brukselka ceniona jest przez wiele osób.

Brukselka wzmacnia układ krwionośny

Brukselka wspomaga układ krwionośny
Brukselka wspomaga układ krwionośny123RF/PICSEL

Jedną z zalet brukselki jest wzmocnienie układu odpornościowego, gdyż warzywo jest źródłem witaminy K. Wspiera proces krzepnięcia krwi i sprawia, że krwawienia są mniejsze lub całkowicie zniwelowane. Dodatkowo obecność witaminy C przyczynia się do tego, że naczynia krwionośne są uszczelnione. Co więcej, brukselka na pozytywny wpływ na serce, ponieważ zawiera duże ilości magnezu i potasu. Pierwiastki te pomagają w regulacji pracy tego narządu i zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju miażdżycy czy wystąpienia zawału.

Działanie antyoksydacyjne

Warzywo działa antyoksydacyjne i pomaga w usunięciu z organizmu toksycznych substancji. Przyczyniają się do tego flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które niwelują działanie wolnych rodników. Ich nadmiar w organizmie powoduje szybsze starzenie się i prowadzi do poważnych schorzeń. Antyoksydanty zmniejszają ryzyko powikłań chorób związanych ze stresem oksydacyjnym: miażdzycą, cukrzycą, nowotworami.

Wspomaga odchudzanie

Brukselka ma mało kalorii
Brukselka ma mało kalorii123RF/PICSEL

Brukselka wspomaga procesy odchudzania, dlatego powinna znaleźć się w diecie osób z nadwagą. Zawiera mało kalorii, dzięki czemu można ją bez obaw zjeść w większych ilościach. Warzywo zawiera też spore ilości błonnika. Daje uczucie sytości na długo i pozwala na powstrzymanie się od podjadania między posiłkami. Składnik pozwala też na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, którego nadmiar przyczynia się do rozwinięcia się cukrzycy. Błonnik jest też odpowiedzialny za trawienie i pomaga w regulowaniu pracy jelit.

Z czym jeść brukselkę?

Brukselkę można jeść w wersji solo lub potraktować jako dodatek do wielu dań. Nadaje się zarówno do sałatek, jak i zup lub duszonego mięsa. Wiele osób lubi brukselkę w wersji pieczonej. Można ją przyrządzać z oliwą, solą i pieprzem albo wzbogacić smak warzywa o zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn. Jeśli preferujesz brukselkę w wersji gotowanej, to wystarczy, że wrzucisz ją do wrzącej, osolonej wody na kilka minut. Gotuj ją pod przykryciem i sprawdź koniecznie, czy jest wystarczająco miękka przed podaniem.

Dieta przy anemii. Warto pamiętać o witaminie CInteria.tv

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas