Dlaczego warto jeść gruszki

Soczysta słodycz.

Gruszka - doceń jej smak i walory odżywcze
Gruszka - doceń jej smak i walory odżywcze123RF/PICSEL

1. Lubiane przez niemal wszystkich owoce zawierają dużo potasu, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź i żelazo. A także witaminy: A, z grupy B, C i PP. D Gruszki regulują pracę przewodu pokarmowego, korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu, usprawniają pracę tarczycy i mózgu. Nie żałuj ich sobie!

2. Rozgnieć miąższ z połowy obranej gruszki. Rozmieszaj go z odrobiną mleka i rozprowadź na twarzy. Gruszka ma właściwości peelingujące. Działa też łagodząco na cerę trądzikową. D Kompot z gruszek i posiekanych migdałów to domowy napój ułatwiający wykrztuszanie. Podawaj dzieciom przy suchym kaszlu.

3. Gruszki doskonale sprawdzają się jako oryginalna i elegancka przystawka. Podawaj je razem z orzechami włoskimi, selerem naciowym oraz różnymi gatunkami serów, szczególnie tymi z niebieską pleśnią.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas