Skarb kuchni indyjskiej – poznaj olej musztardowy z gorczycy

Olej musztardowy jest znanym elementem kuchni indyjskiej
Olej musztardowy jest znanym elementem kuchni indyjskiejOlga Yastremska, New Africa, Africa Studio123RF/PICSEL

Olej musztardowy - co to za wynalazek?

Zobacz również:

Remedium na problemy ze skórą głowy

  • suchych, łamliwych i zniszczonych włosach,
  • skórze głowy z łupieżem, łojotokiem lub łuszczycą,
  • osłabionych cebulkach i nadmiernym wypadaniu włosów.
Przed użyciem suszarki do włosów warto zabezpieczyć włosy odpowiednim produktem
Olej musztardowy doskonale nadaje się do pielęgnacji włosów123RF/PICSEL

Jak stosować olej musztardowy na włosy?

Zobacz również:

Właściwości zdrowotne oleju z gorczycy

Zobacz również:

Jak używać oleju musztardowego w kuchni?

  • dressing do sałatki z rukolą i granatem,
  • kilka kropel do humusu - podkręci smak,
  • olej jako baza past kanapkowych (np. z fasoli i czosnku),
  • do polania gotowanych warzyw - np. kalafiora lub brokułów,
  • do sałatek z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i koperkiem,
  • do sosów curry, ale po zdjęciu z ognia.
Olej musztardowy podkręci smak każdej sałatki!
Olej musztardowy podkręci smak każdej sałatki!123RF/PICSEL
  • 2 awokado,
  • 2 pomidory,
  • ogórek gruntowy,
  • 1 czerwona cebula,
  • garść sałat (mix różnych sałat),
  • 2 łyżki oleju musztardowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżki miodu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół pęczka natki pietruszki.
  1. Pokrój w kostkę awokado, ogórka i pomidory. Posiekaj drobno cebulę i natkę pietruszki. Wymieszaj w dużej misce z sałatą.
  2. Przygotuj w osobnej misce dressing: wymieszaj olej musztardowy, sok z cytryny, miód, sól i pieprz.
  3. Polej sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj.

Kto nie powinien stosować oleju z gorczycy?

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Kanapki pod chmurkęPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?