Dlaczego warto jeść jajka przepiórcze? Przysmak nie tylko na Wielkanoc

Poznaj właściwości jajek przepiórczych i wprowadź je do swoich posiłków
Poznaj właściwości jajek przepiórczych i wprowadź je do swoich posiłków123RF/PICSEL

Czym charakteryzują się jaja przepiórcze?

"Zdrowie na widelcu": Co oznaczają numery na kurzych jajkach? Polsat CafePolsat Cafe

Małe jest wielkie, czyli właściwości jajek przepiórczych

  • Każde jajko przepiórki to bardzo dobre źródło białka - budulca całego ludzkiego organizmu, niezbędnego dla utrzymania zdrowych kości, zębów i mięśni. Uwzględniać je w diecie powinny m.in. osoby, które postanowiły zrezygnować z jedzenia mięsa.
  • Witaminy z grupy B, których w jajkach przepiórki też nie brakuje, wzmacniają procesy metaboliczne, układ nerwowy i koncentrację. Są niezbędne dla dobrego samopoczucia i niwelowania uczucia znużenia.
  • Witaminy A oraz C sprzyjają odporności i urodzie. Dzięki nim skóra zachowuje ładny wygląd i elastyczność.
  • Oprócz tego w każdym jajku przepiórki znajdziemy także witaminę D, selen, magnez, potas, fosfor, cynk, żelazo i fosfor. Tak solidny zestaw wspiera pracę serca, krzepliwość krwi oraz produkcję czerwonych krwinek, co zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii.

Jajko przepiórcze kontra alergia

Jak gotować jajka przepiórcze?

  • W niewielkim rondelku zagotuj wodę. Jajka włóż, gdy osiągnie ona punkt wrzenia. Jeśli któreś z nich od razu wypłynie na powierzchnię, wyłów je bez wahania. Niestety, to jednoznaczny sygnał, że jajko jest nieświeże i nie nadaje się do jedzenia.
  • Ugotowanie jajka przepiórczego na miękko potrwa około 1,5 minuty. By uzyskać jajko na twardo, musisz poczekać nieco dłużej. Zajmie to 3 lub 4 minuty, w zależności od wielkości danego egzemplarza.
  • Po wyłączeniu kuchenki jajka przepiórki od razu zalej zimną wodą, aby zahamować proces dalszego gotowania.
  • Jajko przed obieraniem warto naciąć ostrym nożem. Dzięki temu zdjęcie skorupki i dość twardej błonki, która znajduje się bezpośrednio pod nią, będzie jeszcze łatwiejsze.
Przepiórcze jaja mogą pełnić rolę efektownej ozdoby świątecznego stołu
Przepiórcze jaja mogą pełnić rolę efektownej ozdoby świątecznego stołu123RF/PICSEL

Jak jeść jaja przepiórcze? Do czego je dodawać?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?