Dlaczego warto jeść liczi?
Liczi jest jednym z najzdrowszych owoców. Zawiera w sobie substancje, które pomagają regulować ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz wzmacniają odporność organizmu. Liczne badania dowodzą, że owoce te chronią przed występowaniem nowotworów. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć liczi do swojej codziennej diety.
Dlaczego warto jeść liczi?
Liczi jest rośliną pochodzącą z Chin. Na początku sadzono ją w ogrodach, które należały do cesarzy. Charakteryzuje się pięknymi kielichami kwiatów, które po pewnym czasie przeistaczają się w owoce. Są one niewielkie i mają kolor różowo-brunatny. Ich znakiem rozpoznawczym jest skorupa, którą okalają wypustki. W środku liczi znajduje się pestka, którą otacza pyszny miąższ. Owoce liczi mają orzeźwiający smak. Uprawiane są one na całym świecie - od Stanów Zjednoczonych po południową Azję. Chińskie śliwki (bo tak też nazywa się liczi) zawierają mnóstwo cennych substancji. Zaliczyć do nich można witaminy z grupy B, K, C oraz E, a ponadto antyoksydanty, nienasycone kwasy tłuszczowe i wiele minerałów m.in. magnez, fosfor, potas, cynk i sód.
Zobacz: Dieta dla wsparcia wątroby
Właściwości liczi
O dobroczynnych właściwościach tego owocu można pisać bardzo dużo. Poniżej wymieniamy kilka z nich.
- Owoce te zawierają substancje, które regulują ciśnienie krwi w organizmie. Polifenole obecne w liczi obniżają również poziom cholesterolu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko miażdżycy. Ponadto składniki liczi rozluźniają naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia zatorów. Odradza się spożywanie liczi osobom, które cierpią na skazę krwotoczną.
- Zawierają dużo witaminy C, która odpowiedzialna jest za zwalczanie bakterii oraz wirusów.
- Liczi wspiera walkę z niedokrwistością dzięki dużej zawartości błonnika, a także takim minerałom jak kwas foliowy i żelazo. Te dwie ostatnie substancje biorą udział w tworzeniu czerwonych krwinek.
- Liczi wspiera budowę kości, sięgać po nie powinny osoby chore na osteoporozę. Zawiera spore ilości wapnia, który wspiera mineralizację kości i zębów. Liczi powinny spożywać też osoby, które przeszły pęknięcie bądź złamanie kości.
- Antynowotworowe działanie liczi jest potwierdzone licznymi badaniami. Chińska śliwka zwalcza skutecznie komórki nowotworowe.
- Regularne spożywanie liczi usprawnia pracę układu nerwowego - poprawia pamięć i koncentrację, niweluje stres oraz bezsenność.
Zastosowanie w diecie
Liczi najczęściej spotykane jest w supermarketach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Obieranie owoców jest proste. Wystarczy lekko nacisnąć skorupkę w miejscu ogonka i zdjąć skorupkę. Ponieważ miąższ jest słodki, śliski i soczysty, owoce te są idealnym uzupełnieniem sałatek owocowych i warzywnych. Świetnie smakuje również koktajl z dodatkiem liczi, ale też niektóre potrawy z mięsem czy owocami morza. Wiele osób decyduje się na przygotowanie kompotu czy soku z liczi. Ciekawostką jest fakt, że ze skórki liczi można przygotować herbatę. W medycynie niekonwencjonalnej mówi się, że taki napar bardzo dobrze działa na zaburzenia pracy żołądka czy podczas biegunki.