Dlaczego warto jeść liczi?

Liczi jest owocem, które posiada wiele właściwości zdrowotnych
Liczi jest owocem, które posiada wiele właściwości zdrowotnych123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść liczi?

Właściwości liczi

Liczi zapobiega nowotworom oraz wspiera budowę kości
Liczi zapobiega nowotworom oraz wspiera budowę kości123RF/PICSEL
  • Owoce te zawierają substancje, które regulują ciśnienie krwi w organizmie. Polifenole obecne w liczi obniżają również poziom cholesterolu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko miażdżycy. Ponadto składniki liczi rozluźniają naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia zatorów. Odradza się spożywanie liczi osobom, które cierpią na skazę krwotoczną.
  • Zawierają dużo witaminy C, która odpowiedzialna jest za zwalczanie bakterii oraz wirusów.
  • Liczi wspiera walkę z niedokrwistością dzięki dużej zawartości błonnika, a także takim minerałom jak kwas foliowy i żelazo. Te dwie ostatnie substancje biorą udział w tworzeniu czerwonych krwinek.
  • Liczi wspiera budowę kości, sięgać po nie powinny osoby chore na osteoporozę. Zawiera spore ilości wapnia, który wspiera mineralizację kości i zębów. Liczi powinny spożywać też osoby, które przeszły pęknięcie bądź złamanie kości.
  • Antynowotworowe działanie liczi jest potwierdzone licznymi badaniami. Chińska śliwka zwalcza skutecznie komórki nowotworowe.
  • Regularne spożywanie liczi usprawnia pracę układu nerwowego - poprawia pamięć i koncentrację, niweluje stres oraz bezsenność.
Kiwi można jeść ze skórką. Ten owoc należy do superfoodInteria.tv

Zastosowanie w diecie