Dlaczego warto jeść orkisz?

Cierpisz na zaparcia, problemy z wysokim cholesterolem albo twoja odporność pozostawia wiele do życzenia? A może po prostu chcesz zbilansować i urozmaicić swoją dietę? Warto postawić na orkisz, który nie bez powodu nazywany jest najzdrowszym zbożem. Sprzyja dobremu trawieniu, wspomaga prawidłową pracę jelit i żołądka oraz zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Świetnie komponuje się z wieloma daniami; produkuje się też z niego kawę i piwo. Dowiedz się, jak smacznie przygotować potrawy z orkiszem do czego go dodawać.

Orkisz stymuluje trawienie
Orkisz stymuluje trawienie ©123RF/PICSEL
Rozgrzewające crumble z jabłkami i gruszkąINTERIA.PL

Czym jest orkisz?

Orkisz można dodać do sałatek
©123RF/PICSEL

Orkisz jest bardzo wartościowym ziarnem należącym do rodziny zbóż pszenicznych. Stanowi źródło cennych substancji odżywczych oraz jest w pełni przyswajalny przez ludzki organizm. W przypadku orkiszu - w odróżnieniu od pszenicy - nie jest możliwa modyfikacja genetyczna, ponieważ podczas niej traci swoje wyjątkowe właściwości. W sklepach orkisz jest dostępny w postaci kaszy w ziarnach, grysiku, mąki, otrębów, makaronu czy też płatków. Co ciekawe, wytwarza się z niego również kawę i piwo. W procesie produkcji ziarna nie tracą tego, co w nich najistotniejsze, czyli walorów leczniczych.

Zdrowotne właściwości orkiszu

Orkisz nie bez powodu jest nazywany najzdrowszym zbożem. Wszystkie produkty, które go zawierają, sprzyjają dobremu trawieniu i wspomagają prawidłową pracę jelit i żołądka. Świetnie sprawdzi się w walce ze spadkiem odporności, który obserwujemy szczególnie w okresie zimowym. Jest również zalecany w diecie osób, które zmagają się z rozmaitymi schorzeniami, takimi jak choroby reumatyczne, choroby serca, układu krążenia, krwi, nerek czy wątroby oraz wszelkiego rodzaju alergie, podwyższony poziom cholesterolu i schorzenia żołądkowo-jelitowe.

Wartości odżywcze orkiszu

Orkisz wybornie smakuje
©123RF/PICSEL

Wiele mówi się o licznych wartościach odżywczych orkiszu i jego niezwykle korzystnym działaniu. Badania to potwierdzają. Orkisz zapewnia 21% dziennego zapotrzebowania na białko i 30% na błonnik i to zaledwie w jednej porcji. Jakby tego było mało, zawiera również między innymi żelazo, miedź, magnez, fosfor i potas. Wszystko to składa się na polepszenie witalności organizmu, umocnienie tkanki mięśniowej, wzmocnienie serca oraz układu nerwowego. Badania naukowe dowodzą też, że regularne jedzenie orkiszu zapobiega wytwarzaniu się komórek nowotworowych. To cenne zboże działa też antyalergicznie i przeciwzapalnie, będzie zatem cennym składnikiem każdej diety.

Jak jeść orkisz?

Orkisz stymuluje jelita
©123RF/PICSEL

Wszystkie działania i właściwości orkiszu są niezwykle zachęcające. Zastanawiasz się jednak jak i z czym jeść orkisz? Jest na to kilka sposobów i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Orkisz charakteryzuje się delikatnym, lekko orzechowym smakiem. W kuchni stosuje się go zazwyczaj jako alternatywę dla zwykłej pszenicy, która jest coraz częściej modyfikowana genetycznie i nawożona. Dzięki temu, że orkisz jest lekkostrawny można go dodawać do różnych dań i jeść - w zależności od preferencji - w różnych postaciach. Świetnie sprawdza się jako baza naleśników, ciast i ciasteczek, makronów, klusek, chleba oraz jako dodatek do pizzy, zdrowych sałatek czy musli.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas