Dlaczego warto jeść wątróbkę?
Wątróbka, która należy do podrobów zwierzęcych, nie cieszy się jeszcze zbyt dużym uznaniem wśród konsumentów. Wiele osób uważa, że organy wewnętrzne zwierząt to resztki, które nie mają zbyt dużo wartości odżywczych. Nie każdemu odpowiada również gorzkawy smak wątróbki oraz to, że za długo smażona lub gotowana staje się twarda. Tymczasem warto się przekonać, że wątróbka to bardzo pożywne jedzenie pełne wartości odżywczych. Jest nawet zaliczana przez niektórych dietetyków do tak zwanych superfoods. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne posiada wątróbka.
Wątróbka zwierzęca
Podroby to nadające się do spożycia narządy wewnętrzne zwierząt. Jedną z nich jest właśnie wątróbka, a jej rodzaje to: drobiowa, wieprzowa, cielęca, wołowa, kozia, barania, kacza oraz z gęsi. Na jej korzyść przemawia fakt, że jest dość tania w porównaniu z inną żywnością pochodzenia zwierzęcego. Niestety, niektórzy uważają, że niska cena świadczy o tym, że produkt ten nie posiada żadnych cennych składników odżywczych. Są jednak w błędzie, gdyż wątróbka to źródło wielu witamin i minerałów, a przy tym ma niewiele kalorii (w 100g produktu jest 120-140 kcal). Co więcej, zawartość niektórych substancji jest wyższa niż w większości produktów roślinnych.
Panuje przekonanie o szkodliwym działaniu wątróbki, ponieważ narząd ten gromadzi toksyny i inne groźne substancje. Zadaniem wątroby jest oczyszczanie organizmu z tych związków, przez co ludzie uważają, że ten organ kumuluje w sobie toksyczne produkty przemiany materii. Nie jest to prawda, wątroba nie magazynuje toksyn, lecz je kieruje do wydalenia. Jest zatem bezpieczna i można ją spożywać. Należy jednak wybierać wątróbkę pochodzącą od zwierząt z ekologicznych hodowli, ponieważ te hodowane konwencjonalnie karmione są paszami zawierającymi pestycydy i inne szkodliwe związki.
Właściwości zdrowotne wątróbki
Wątróbka ma bardzo wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka. Wpływa ono na przyspieszenie metabolizmu i zmniejsza apetyt. Ponadto buduje mięśnie i zapewnia ich prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego wątróbka zalecana jest osobom aktywnym fizycznie oraz odchudzającym się. W tym przysmaku znaleźć można również witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok. Jej niedobór może prowadzić do kurzej ślepoty, czyli zaburzenia widzenia po zmroku. Witamina A pomaga także zwiększyć odporność, regeneruje naskórek, zwalcza trądzik i stany zapalne, a nawet przeciwdziała nowotworom. Inne cenne witaminy w wątróbce to te z grupy B, usprawniające funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawiają sprawność intelektualną, wprawiają w lepszy nastrój, pomagają radzić sobie ze stresem. Witamina B2 bierze udział w procesie metabolizmu, więc zapobiega jego spowolnieniu. Witamina B9, czyli kwas foliowy, działa korzystnie na układ krwionośny i nerwowy. Zalecany jest kobietom w ciąży, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Natomiast witamina B12 poprawia pamięć, procesy poznawcze i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Uczestniczy także w produkcji czerwonych krwinek, razem z żelazem, również obecnym w wątróbce, zapobiegają anemii. Wątroba zawiera również witaminy D i K, miedź, cynk, chrom i selen.
Czy wątróbka może szkodzić zdrowiu?
Wątróbka jest bardzo zdrowym produktem, który warto włączyć do jadłospisu. Nie należy obawiać się, że jej spożycie może zaszkodzić. Nie gromadzi szkodliwych substancji z całego organizmu, może zawierać jedynie niewielkie ilości toksyn. Groźne dla zdrowia byłoby tylko jedzenie wątróbki kilka razy w tygodniu w nadmiernych ilościach. To samo dotyczy obecnej w niej witaminy A. W nadmiarze szkodzi ona rozwijającemu się płodowi, może powodować wady układu nerwowego. Kobiety mogą jednak jeść do 150g wątróbki raz w tygodniu, co nie stwarza żadnego zagrożenia. Produkt ten zawiera również sporo cholesterolu, jego nadmiar prowadzi do miażdżycy i chorób serca. Spożywanie wątróbki z umiarem nie przyniesie jednak żadnych szkód, a jedynie same korzyści.