Dlaczego warto jeść zupy?

Zupa to tradycyjne danie, bez którego nie może odbyć się prawdziwy obiad. Polska kuchnia obfituje w pomysły na oryginalne i jej smaczne receptury. Niektóre z nich przekazywane były z pokolenia na pokolenie, a inne powstają podczas naszych podróży, bądź są wynikiem naszych eksperymentów. Wiadomo, że nie wszystkie są niskokaloryczne, ale niektóre z nich sprzyjają nawet odchudzaniu. Dlaczego warto jeść zupy? Czy mogą one zastąpić cały obiad? Jak stworzyć niskokaloryczne danie? Przekonajmy się.

Zupa
Zupa ©123RF/PICSEL

Zupa na zdrowie!

Gotowanie
©123RF/PICSEL

Zupy są skarbnicą wielu cennych wartości odżywczych. Łączymy w nich różne składniki: warzywne, mięsne i zbożowe. To synergia wielu cennych pierwiastków. Większość popularnych warzyw, które są składnikami tej potrawy, dostarczają nam potasu, fosforu i wapnia. Dodatki kaszy to pełnowartościowy błonnik, który reguluje procesy trawienne i pomaga przyspieszyć metabolizm. Jeśli zupę podamy z makaronem, to wzbogacimy ją o cenne węglowodany. Nie możemy zapomnieć o bazie. Tradycja nakazuje, żeby był to wywar mięsny. Wiadomo, że na fali mody na zdrowy styl życia, rezygnuje się z dodatków mięsnych, aczkolwiek wtedy pozbawiamy się cennych tłuszczy oraz białka. Zupa na chudym mięsie albo kościach nie spowoduje, że przybierzemy na wadze, a dodatkowo możemy zyskać cenne składniki odżywcze.

Cenne witaminy

Mimo rosnącej świadomości na temat zdrowego żywienia nadal niektórzy z nas jedzą za mało warzyw. To naturalna skarbnica witamin, których nie może zabraknąć w codziennej diecie. Niestety, nie wszyscy przepadają za warzywami albo mają problem z ich przyswajaniem. Najczęściej takie problemy spotykane są wśród najmłodszych i osób starszych. Jak w takim razie przemycić warzywa do codziennej diety? Sięgnijmy po zupę! Powszechnie sądzi się, że warzywa poddane obróbce termicznej tracą swoje cenne właściwości. To prawda, ale dotyczy to długiego i intensywnego podgrzewania. Wystarczy ugotować zupę w 15 minut pod przykryciem – wtedy będziemy mieć pewność, że będzie pełnowartościowa i obfitująca w cenne witaminy.

Czy zupa tuczy?

Krojenie warzyw
©123RF/PICSEL

Zupa może tuczyć, ale nie musi! Wszystko zależy od nas. Wiadomym jest, że rosół ugotowany na kilku rodzajach mięsa albo zupa zabielana śmietaną, to istny zamach na naszą sylwetkę i dostarczenie ogromnej ilości kalorii. Jeśli mądrze skomponujemy składniki, otrzymamy całkiem pożywne i niskokaloryczne danie. Zamiast tworzyć wywar mięsny, przygotuj bulion warzywny, który będzie bazował na włoszczyźnie. Ugotuj kilka marchewek w towarzystwie, selera, korzenia pietruszki, cebuli i pora. Wrzuć ziele angielskie oraz liść laurowy. Podkręć smak imbirem albo kuminem i gotowe! Teraz możesz dać ponieść się fantazji i stworzyć idealną zupę.

Zrezygnuj z tłustych wstawek

O kaloryczności zupy decyduje to, co do niej dodajemy. Niekiedy nie wyobrażamy sobie, aby to danie nie było zabielone śmietaną, jednak wtedy fundujemy sobie dodatkową porcję kalorii. W takim wypadku zastosuj odpowiednie zamienniki: łyżeczkę jogurtu naturalnego, chude mleko albo łyżeczką oliwy. A co w wypadku wywaru mięsnego, na którym zupa ma być przygotowana? Jeśli wydaje ci się, że jest za tłusty, to zanim dodasz do niego resztę warzyw, odłóż garnek na chwilę do wystygnięcia. Zimna baza na powierzchni będzie posiadała tłuszcz, który łatwo ściągnąć łyżką. A co w wypadku, kiedy zupa jest już gotowa, ale konsystencja nam nie odpowiada? Jeśli chcesz zagęścić zupę, użyj blendera, którym ją zmiksujesz. W kilka chwil otrzymasz fantazyjny krem!

Zupa zamiast dwóch dań

Zmywanie naczyń
©123RF/PICSEL

Treściwa zupa może zapewnić pełnowartościowy posiłek, który nie będzie wymagał dodatkowego dania. Jeśli sprytnie użyjemy odpowiednich dodatków, stanowić będzie sycące danie. Sięgnij po ziemniaki, które mają dużo błonnika. Natomiast dodanie fasoli albo soczewicy zapewni porcję łatwo przyswajalnego białka. To nie koniec możliwości zupy! Możesz sprawić, że to danie skutecznie cię rozgrzeje. Dodaj dodatkową porcję cebuli i czosnku, które szybko wzmocnią układ odpornościowy. Nie zapominaj o przyprawach. Chili, imbir, kminek to tylko część przypraw, które dodadzą pikanterii potrawie.

Zalety zupy

Zupa to danie, które potrafi sprostać wielu zadaniom. Aby ją przygotować, nie musimy się zbytnio wysilać. Jeśli jesteś początkującym adeptem sztuk kulinarnych, wystarczy kupić gotowe mrożonki, które będą stanowiły podstawę dania. Dodaj ulubione warzywa i nie bój się komponować swoich smaków. Korzystaj z tego, co masz pod ręką i wybierz się na najbliższy targ. Sięgaj po warzywa sezonowe, które są w danym momencie tanie. Walorem zupy jest to, że nie trzeba spędzać dużo czasu, aby ją przygotować. Oszczędzasz również wodę, ponieważ nie musisz myć sterty naczyń.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas