Dlaczego warto pić kwas chlebowy?

Kwas chlebowy to tradycyjny napój ludowy. Przed wiekami trafił z wiejskich chat na szlacheckie dwory – świetnie gasił pragnienie i rozweselał ludzi. Dziś wraca do łask jako specyfik regulujący trawienie, ułatwiający odchudzanie i wzmacniający odporność. Pomoże również osobom zmagającym się z cukrzycą, zapaleniem stawów czy grzybicą. Jest naturalnym probiotykiem i bogatym źródłem witamin z grupy B. Sprawdź, w jaki sposób przygotować go samodzielnie w domu, by wesprzeć organizm w walce z infekcjami i niestrawnością.

Czym jest kwas chlebowy i jak wpływa na zdrowie?
Czym jest kwas chlebowy i jak wpływa na zdrowie? ©123RF/PICSEL

Czym jest kwas chlebowy i co zawiera?

Co zawiera kwas chlebowy?
©123RF/PICSEL

Kwas chlebowy to napój o bursztynowej barwie, który powstaje w procesie fermentacji chleba. Charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem z domieszką goryczy oraz słodowym zapachem. W średniowieczu Słowianie byli jego prawdziwymi smakoszami, a w XVI wieku kwas chlebowy stał się napojem narodowym mieszkańców dzisiejszej Rosji i Ukrainy. Składa się z wody, chleba razowego lub żytniego pieczonego na zakwasie, drożdży oraz cukru. Zgodnie ze staropolskim zwyczajem czasem wzbogaca się go o śliwki, miód i żurawinę. Kwas chlebowy zawiera wiele cennych dla organizmu składników: witaminę C, E, witaminy z grupy B, minerały takie jak cynk i selen oraz bakterie kwasu mlekowego.

Właściwości kwasu chlebowego

Właściwości kwasu chlebowego
©123RF/PICSEL

Kwas chlebowy to napój o właściwościach orzeźwiających i nawadniających – skutecznie gasi pragnienie zwłaszcza w upalne dni. Jest polecany jako dodatek do obiadów – świetnie reguluje procesy trawienne, niweluje nadkwasotę i wzdęcia po ciężkostrawnych posiłkach. Znajdujące się w nim bakterie kwasu mlekowego odbudowują naturalną florę bakteryjną jelit, oczyszczają je, poprawiają ich perystaltykę i przyspieszają przemianę materii. Z tego względu kwas chlebowy polecany jest także osobom na diecie redukcyjnej i zmagającym się z zaparciami. Pałeczki kwasu mlekowego wzmacniają ponadto odporność organizmu i zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Przyczyniają się też do obniżenia poziomu złego cholesterolu, który jest głównym winowajcą powstawania miażdżycy.

Kwas chlebowy zawiera również naturalne przeciwutlaniacze – witaminę C i E, które usuwają z organizmu wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniami, przedwczesnym starzeniem się oraz powstawaniem nowotworów. Witamina E nazywana jest ponadto witaminą młodości, a w połączeniu ze znajdującym się w napoju cynkiem świetnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Zawarte w kwasie witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego – poprawiają pamięć i koncentrację, ułatwiają walkę ze stresem i bezsennością. Staropolski napój polecany jest również osobom zmagającym się z migrenowymi bólami głowy, stanem zapalnym stawów, cukrzycą oraz grzybicą.

Jak przygotować kwas chlebowy?

Jak zrobić kwas chlebowy?
©123RF/PICSEL

Do przygotowania kwasu chlebowego niezbędny jest chleb żytni lub razowy upieczony na zakwasie (200 ml), 3,5 litra wody, 200 g cukru, jedno opakowanie suchych drożdży oraz 2 łyżki rodzynek. Chleb po upieczeniu należy pokroić w kostkę i zalać go wrzącą wodą. Po ostygnięciu należy dodać cukier i rozcieńczone w wodzie drożdże. Miksturę należy rozmieszać i przecedzić, a następnie wlać do butelek, tak by pozostało w nich trochę wolnej przestrzeni. Do smaku można do każdej butelki dodać kilka rodzynek. Napój należy wstawić do lodówki, spożywać można go już po dwóch dniach. Kwasu nie powinno się przechowywać w lodówce dłużej niż 4 tygodnie.

Warto wiedzieć, że tradycyjnie przygotowywany kwas chlebowy zawiera niewielkie ilości alkoholu, więc nie powinny go spożywać dzieci, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas