Dlaczego warto pić sok malinowy?
Przepyszny sok z malin to jeden z najlepszych remediów na przeziębienie i grypę stosowanych przez nasze babcie. Śmiało można nazwać go naturalnym antybiotykiem ze względu na moc witamin, minerałów i innych cennych składników odżywczych obecnych w malinach. Dzięki zawartości kwasu salicylowego sporządzony z nich sok działa podobnie do aspiryny czy polopiryny – sprzyja poceniu się i obniża gorączkę. To jednak nie są jedyne zdrowotne właściwości soku malinowego. Wzmacnia też serce i naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie i zmniejsza ryzyko anemii. Może też złagodzić kobiece dolegliwości podczas miesiączki i problemy trawienne. Maliny pomagają również zachować młody wygląd i pozbyć się zbędnych kilogramów. Dlaczego jeszcze warto sięgać po sok malinowy? Jak w prosty sposób go sporządzić? Podpowiadamy.
Wartości odżywcze malin
Maliny to nie tylko pyszne owoce, ale też prawdziwa bomba witamin, minerałów i antyoksydantów. Obfitują w magnez, potas, wapń, mangan, cynk czy żelazo, a także wiele witamin, m.in. A, C, E, B1, B2, B6 oraz PP. Znajdziemy w nich tez kwas pantotenowy i biotynę. Niezwykle cennymi składnikami malin są kwasy antocyjany, flawonoidy, garbniki i kwasy organiczne: cytrynowy, elagowy, jabłkowy i salicylowy. Ten ostatni, który znajduje się również w aspirynie czy polopirynie, działa napotnie i dzięki temu obniża gorączkę. Oprócz tego maliny zawierają cukry, związki śluzowe i pektyny. Wszystkie te wartości odżywcze posiadają zarówno owoce świeże, suszone, jak i przetwory z malin, np. sok czy nalewka.
Sok z malin na przeziębienie i odporność
W okresie przeziębienia i grypy nasze babcie sięgały po domowe sposoby na walkę z chorobą. Takim naturalnym antybiotykiem cenionym ze względu na swoje właściwości był właśnie sok malinowy. Pomaga się przede wszystkim rozgrzać i oczyścić organizm z toksyn. Zawarty w nim kwas elagowy ma właściwości antybakteryjne, natomiast kwas salicylowy działa przeciwzapalnie, pobudza gruczoły potowe i obniża temperaturę ciała. Sok z malin może więc zwalczyć gorączkę oraz złagodzić ból gardła, kaszel i inne dolegliwości infekcji. Stosowany regularnie może także nie dopuścić w ogóle do rozwoju choroby, gdyż obecne w nim witaminy i antyoksydanty sprzyjają wzmocnieniu odporności.
Sok malinowy wspiera serce i układ krążenia
Picie soku z malin może również korzystnie wpłynąć na układ krwionośny. Minerały, takie jak magnez, potas, wapń, wzmacniają serce i uszczelniają naczynia krwionośne. Regulują też ciśnienie krwi i hamują zmiany miażdżycowe. Sok malinowy to również źródło żelaza i miedzi, które działają krwiotwórczo i mogą pomóc w leczeniu anemii.
Pomoc w łagodzeniu kobiecych dolegliwości
Sok malinowy zalecany jest także kobietom, które odczuwają silne dolegliwości bólowe podczas miesiączki. Działa bowiem rozkurczowo, więc może zniwelować ból i skurcze brzucha. Pomaga także przy dolegliwościach związanych z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i menopauzą, gdyż ma właściwości uspokajające.
Sok malinowy na problemy trawienne i odchudzanie
Korzyścią z picia soku malinowego jest także poprawa trawienia i sprawniejsza praca jelit. Dzięki zawartości błonnika, pektyn i kwasów organicznych maliny oczyszczają organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, a tym samym przyspieszają metabolizm i łagodzą różne dolegliwości trawienne, np. biegunkę, wzdęcia czy nudności. Pozyskiwany z nich sok może też wesprzeć proces odchudzania i walkę ze zbędnymi kilogramami. Natomiast obecny w malinach potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, co poprawia pracę wątroby, nerek i układu moczowego. Sok z malin może więc zapobiec schorzeniom i infekcjom tych narządów.
Sok malinowy na piękny wygląd
Maliny zawierają liczne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i przeciwdziałają szybkiemu starzeniu się skóry. Ponadto znajdują się w nich witaminy młodości A i E korzystnie oddziałujące na skórę. Zwiększają produkcję kolagenu, nawilżają i uelastyczniają naskórek oraz zapobiegają zmarszczkom i przebarwieniom.
Jak przygotować sok z malin?
Sok z malin można zakupić niemal w każdym sklepie spożywczym, lecz należy uważać na jego skład, w którym znajdować się może syrop glukozowo-fruktozowy i inne szkodliwe dodatki. Warto więc przygotowywać taki sok samemu w domu. Można to zrobić ze świeżych owoców rosnących w lipcu i sierpniu oraz przechowywać taki napój w chłodnym miejscu, np. w spiżarni czy piwnicy. Można również zamrozić maliny (można je trzymać w zamrażarce przez rok) i w sezonie jesienno-zimowym korzystać z ich dobrodziejstw.
Do sporządzenia soku potrzebny jest kilogram malin, 20 dag cukru i odrobina kwasku cytrynowego. Umyte owoce wrzucamy do garnka i zalewamy niepełną szklanką wody. Gotujemy na dużym ogniu, aż maliny puszczą sok. Gdy ostygną, przecedzamy je przez sito, a powstały sok przelewamy do innego garnka. Dodajemy do niego cukier i kwasek cytrynowy oraz ponownie gotujemy przez kilka minut. Gorący sok należy wlać do butelek lub słoików, mocno zakręcić i gotować przez 15 minut. Taki napój może stać przez całą zimę. Sok najlepiej pić rozcieńczony z wodą ze względu na to, że zawiera cukier. Można też dodawać go do ciepłej (lecz nie gorącej) herbaty, aby wzmocnić jego działanie rozgrzewające i napotne.