Dlaczego warto sięgnąć po czarny ryż?

Ryż najczęściej kojarzony jest z kuchnią azjatycką. Zboże to jest podstawą diety wielu mieszkańców globu. Najpopularniejszą odmianę, czyli białą, można kupić w każdym sklepie. Istnieją również inne, mniej znane gatunki, takie jak ryż brązowy czy jaśminowy. Najmniej popularny jest ryż czarny, który nawet w Państwie Środka był zarezerwowany tylko dla cesarza, stąd szybko uzyskał miano "ryżu zakazanego". Warto po niego sięgnąć, ponieważ ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Do czego można wykorzystać czarny ryż? Jak uzyskać z niego bezglutenową mąkę? Przekonajmy się.

Czarny ryż
Czarny ryż ©123RF/PICSEL

Czarny ryż. Co trzeba o nim wiedzieć?

Czarny ryż
©123RF/PICSEL

Czarny ryż również pochodzi z Azji. Współcześnie uprawiany jest głównie w Tajlandii oraz Indonezji. Ziarna swój kolor zawdzięczają antocyjanom, które wykazują korzystne działanie dla zdrowia. W porównaniu do białego, czarny ryż jest bardziej kleisty, a także posiada grubszą łupinę. Odznacza się wyjątkowym, intensywnym i przyjemnym orzechowym posmakiem. Co ciekawe, czarny ryż po ugotowaniu zmienia swoją barwę na ciemnofioletową.

Co można znaleźć w czarnym ryżu?

Czarny ryż posiada bardzo dużo substancji odżywczych. Znaleźć w nim można przede wszystkim polifenole, flawonoidy oraz aminokwasy. To źródło witaminy E, zwanej również "witaminą młodości", która jest silnym przeciwutleniaczem – chroni przed przedwczesnym starzeniem się komórek organizmu oraz pomaga usuwać wolne rodniki (odpowiedzialne są za powstawanie wielu chorób cywilizacyjnych). Ponadto w czarnym ryżu znajdują się minerały, takie jak żelazo, miedź oraz cynk. Ziarna te zawierają również dobrze przyswajalny błonnik pokarmowy, który ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Właściwości czarnego ryżu

Czarny ryż a detoks
©123RF/PICSEL

Czarny ryż dobrze działa na trawienie. Błonnik reguluje pracę jelit i żołądka, pomaga szybciej usunąć produkty przemiany materii oraz poprawia perystaltykę i metabolizm. Czarny ryż ma niski indeks glikemiczny, dzięki temu utrudnia szybkie wchłanianie glukozy do krwiobiegu. Spożywanie ryżu jest szczególnie polecane podczas kuracji oczyszczających, gdyż ułatwia usunięcie zalegających w organizmie toksyn. Czarne ziarenka są również mniej tuczącym zamiennikiem swojej białej odmiany, ponieważ w 100 g znajduje się o połowę mniej kalorii (174 kcal) oraz węglowodanów. Po czarny ryż mogą z powodzeniem sięgać osoby borykające się z nietolerancją glutenu oraz cierpiące na celiakię.

Czarny ryż. Ziarenka zdrowia

Czarny ryż pozytywnie wpływa na cały organizm. Zawartość flawonoidów ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, a w konsekwencji powstania np. zawału. Poza tym jego regularne spożywanie korzystnie wpływa na krążenie krwi – wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i może zmniejszyć ciśnienie tętnicze. Poza tym antyoksydanty zmniejszają ryzyko występowania stanów zapalnych: skóry czy oczu oraz poprawiają funkcjonowanie narządu wzroku.

Jak wykorzystywać ryż w kulinariach?

Surowy czarny ryż
©123RF/PICSEL

Czarny ryż, z racji intensywnego smaku, doskonale nadaje się jako dodatek do wielu potraw. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby urozmaicił również dietę wegetariańską. Niestety, jego struktura wymaga dłuższego gotowania, co może zmniejszyć ilość cennych substancji odżywczych. Niektórzy polecają również zmielenie ziaren w młynku albo blenderze kielichowym na pył – wtedy uzyska się bezglutenową i smaczną mąkę, którą można wykorzystać do przygotowania wielu domowych wypieków.

Jak gotować czarny ryż?

Aby ryż był odpowiednio miękki, należy go gotować na małym ogniu, nawet przez godzinę. Aby skrócić ten czas, warto go kilka godzin wcześniej namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wypłukać. Sam sposób gotowania jest kluczowy: należy robić to w garnku z wodą w odpowiednich proporcjach (szklanka ryżu na dwie szklanki wody). Dlaczego to jest tak ważne? Ponieważ ziarna muszą wchłonąć dokładnie cały płyn znajdujący się w garnku. Wylewając go, tracimy cenne substancje odżywcze.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas