Dlaczego warto włączyć rozmaryn do jesiennego menu?
Korzenny zapach i wyrazisty smak czynią z rozmarynu doskonały dodatek do dań mięsnych i wielu innych specjałów polskiej kuchni. Obok wzbogacenia smaku, usprawni trawienie, zadba o kondycję żołądka i wątroby. Z jakich jeszcze powodów warto sięgnąć po rozmaryn?
Rozmaryn w kuchni
Rozmaryn jest rośliną ciepłolubną. Rośnie w rejonie Morza Śródziemnego, na wybrzeżu Morza Czarnego, a także w Meksyku i USA. W zimniejszym klimacie może być hodowany w doniczkach.
W smaku i aromacie rozmarynu lubują się mieszkańcy Francji, Włoch, Hiszpanii i Grecji. Polacy zbyt rzadko po niego sięgają. Warto to zmienić. Zarówno świeże, jak i suszone ziele jest powszechnie dostępne w sprzedaży.
Rozmaryn dobrze wydobywa nuty smakowe dań na bazie drobiu i jagnięciny. Sprawdza się w połączeniu z rybami, a także w potrawach bezmięsnych, szczególnie na bazie makaronu czy ryżu. Warto dodać go do leczo, jesiennych zupy i bigosu. Danie, którym raczymy się od lat, zyska ciekawszy i pełniejszy smak.
Rozmaryn: Działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające
Z wiekiem coraz częściej uświadamiamy sobie, że dieta ma wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie, nie tylko na sylwetkę. Koncentrujemy się przy tym na głównych produktach, nie doceniając roli ziół i przypraw, traktując je jedynie jako element smakowy.
Tymczasem mają one szereg właściwości prozdrowotnych, wynikających w głównej mierze z ich właściwości przeciwutleniających.
Naukowcy z U.S. Department of Agriculture dowiedli, że potencjał przeciwutleniający roślin zielarskich może być nawet 40-krotnie wyższy niż warzyw i owoców. Na podstawie badań 39 roślin zielarskich ((powszechnie stosowanych w kuchni i medycynie) stwierdzono, że najwyższą aktywność przeciwutleniającą wykazują rośliny z rodziny jasnotowatych. Jedną z nich jest rozmaryn lekarski.
Rozmaryn naturalnym konserwantem?
Rozmaryn działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Jego potencjał przeciwutleniający porównano z działaniem witaminy C, tauryny i witaminy E. Okazało się, że rozmaryn był najskuteczniejszy w hamowaniu utleniania mięsa. Jest obiecującym i - co najważniejsze - naturalnym źródłem składników, które mogą zastąpić syntetyczne konserwanty żywności, karm dla zwierząt, a także kosmetyków i preparatów farmaceutycznych (Romano CS, Abadi K, Repetto V i wsp., Synergistic antioxidant and antimicrobial activity of rosemary plus butylated derivatives. 2009).
Rozmaryn: Naturalne wzmocnienie dla żołądka
Rozmaryn wzmacnia śluzówki żołądka. Ma działanie antybakteryjne. Jest skuteczny wobec bakterii helicobacter pylori, która odpowiada za stany zapalne śluzówek, większość przypadków wrzodów żołądka, a także rozwój chorób nowotworowych. (Mahady i wsp., In vitro susceptibility of helicobacter pylori to botanical extracts used traditionally for the treatment of gastrointestinal disorders, 2005).
Miłośnicy medycyny naturalnej polecają rozmaryn przy kłopotach trawiennych. Ziele pobudza czynności żołądka i jelit. Usprawnia trawienie.
W badaniu porównawczym przeprowadzonym w 2005 roku, dowiedziono, że rozmaryn chroni śluzówki żołądka przed działaniem licznych drażniących substancji, w tym etanolu, indometacyny (lek o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym), razepiny (lek stosowany m.in. w leczeniu schizofrenii), a także kwasu solnego i pepsyny (Sacchetti G, Maietti S, Muzzoli M i wsp. Comparative evaluation of 11 essential oils of different origin as functional antioxidants, antiradicals and antimicrobials in foods, 2005).
Rozmaryn wsparciem dla wątroby
Rozmaryn ma działanie żółciopędne i żółciotwórcze, co przekłada się na lepszy metabolizm i pracę wątroby. Medycyna alternatywna rekomenduje rozmaryn dla oczyszczania wątroby. Ziele usprawnia usuwanie toksyn i chroni komórki wątroby przed uszkodzeniami, wynikającymi nie tylko z diety, ale też farmakoterapii.
Rozmaryn w diecie cukrzycowej
Mądrość ludowa i tutaj wyprzedziła badania naukowe. Rozmaryn był od dawana stosowany w hiperglikemii, a jego przeciwcukrzycowe właściwości potwierdzili naukowcy. Dowiedziono, że ekstrakt z rozmarynu przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi.
Ziele działa ochronnie na komórki trzustki, dzięki czemu pozostają zdolne do produkcji insuliny. (Koga i wsp., Effects of 50% ethanol extracts from rosemary on alfa-glukosidase inhibitory activity and the elevation of plasma glucose level in rats, and its active compound, 2006).
Ewa Koza, mamsmak.com
Zobacz także: