Dlaczego warto zastąpić mąkę pszenną mąką kukurydzianą

Tradycyjna mąka pszenna jest niezastąpiona w polskiej kuchni. Powstają z niej nie tylko wypieki, takie jak chleb czy bułki, ale przyrządza się niej makarony, biszkopty, różnorakie zasmażki czy desery. Niestety, wiele osób, zwłaszcza borykających się z celiakią i uczuleniem na gluten, musi z niej zrezygnować. Zwykła biała mąka ma niewiele witamin i minerałów, natomiast większe stężenie zawierają produkty pełnoziarniste. Znaleźć w nich można innymi błonnik, który poprawia pracę jelit i może przyczynić się do szybszej przemiany materii. Często też mówi się o zamiennikach mąki pszennej, które mają podobne właściwości. Wśród nich jest ta, wykonana z kukurydzy. Od dawna jest wykorzystywana m.in. w kuchni amerykańskiej. Okazuje się, że śmiało można ją wykorzystywać nie tylko w kulinariach, ponieważ ma o wiele więcej właściwości.

Mąka kukurydziana
Mąka kukurydziana ©123RF/PICSEL

Co trzeba wiedzieć o mące kukurydzianej?

Kukurydza
©123RF/PICSEL

Mąka pozyskiwana jest z ziaren kukurydzy, posiada żółty kolor, co powoduje, że przygotowywane z niej potrawy przyjmują taką samą barwę. Najczęściej wykorzystywana jest w kuchni meksykańskiej i amerykańskiej do przygotowywania przekąsek, wypieków oraz deserów. Największą zaletą mąki kukurydzianej jest jej lekkostrawność, dlatego można z niej przygotować dietetyczne i smaczne potrawy nie tylko dla dzieci i rekonwalescentów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby mąka kukurydziana była wykorzystywana jako naturalny i pełny zamiennik swojego pszennego odpowiednika. Co ciekawe, nie zawiera glutenu, dlatego może być bezpieczne stosowana przez osoby borykające się jego nietolerancją oraz celiakią.

Co można znaleźć w mące kukurydzianej?

Mąka kukurydziana zawiera szereg dobroczynnych dla zdrowia składników. Na pierwszym miejscu plasuje się witamina A, która zaliczana jest do naturalnych przeciwutleniaczy (zapobiegają nadmiernemu starzeniu się komórek organizmu, a także mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia groźnych chorób cywilizacyjnych). Poza tym znaleźć można w niej cenne witaminy z grupy B, które m.in. ułatwiają usunięcie z organizmu nadmiaru toksyn. Mąka kukurydziana to bogate źródło błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, ułatwia wchłanianie przez organizm cennych substancji odżywczych, a także usprawnia usuwanie produktów przemiany materii i podkręca metabolizm (co jest szczególnie przydatne w procesie odchudzania).

Bogactwo minerałów

Placki z mąki kukurydzianej
©123RF/PICSEL

Mąka kukurydziana bogata jest w minerały, które korzystnie wpływają na wiele układów organizmu. Na szczególną uwagę zasługują potas i magnez, ponieważ poprawiają pracę mięśni, wspierają pamięć i koncentrację, a także mogą chronić przed występowaniem chorób serca. Poza tym pierwiastki te wspierają działanie układu krążenia, są pomocne w normalizacji ciśnienia tętniczego oraz mają potencjał obniżenia trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Mąka kukurydziana jest szczególnie polecana w okresie jesienno-zimowym, bowiem zawiera cynk, który może stymulować odporność i zapobiegać występowania infekcji, takich jak przeziębienie czy grypa.

Mąka zapewnia sokoli wzrok

Choć mąka kukurydziana posiada szereg walorów, to na tym nie kończą się jej właściwości. Znaleźć w niej można luteinę i zeaksantynę, które chronią żółtą plamkę przed przedwczesnymi zwyrodnieniami. Poza tym mogą one poprawić funkcjonowanie wzroku, a także chronić go przed chorobami, takimi jak np. zaćma. Substancje te wykazują działanie ochronne na skórę przed nadmiernym promieniowaniem UV.

Nietypowe zastosowania

Mąka kukrydziana
©123RF/PICSEL

Mąka kukurydziana, choć znajduje szereg zastosowań w kulinariach, ma również inne, nietypowe właściwości. Dodanie jej do wody z detergentem pomoże szybciej umyć szyby i okna oraz zapobiegać występowaniu smug. Poza tym przygotowanie z niej pasty ma moc czyszczącą. Wystarczy wymieszać kilka łyżek z odrobiną wody, aby powstała gęsta pasta. Ten domowy specyfik sprawdzi się w czyszczeniu biżuterii i sztućców, a także, naniesiony na zabrudzone tkaniny, wywabi trudne plamy. Pasta również przynosi ulgę w oparzeniach, np. słonecznych. Natomiast sama mąka z powodzeniem zastąpi suchy szampon.

Jak zrobić samodzielnie mąkę kukurydzianą?

Mąka kukurydziana jest powszechnie dostępna w sklepach. Jeśli w domowych zapasach znajduje się nadmiar kaszy kukurydzianej, której się nie wykorzystuje, można ja zmielić w młynku do kawy przez kilka minut, a następnie przesiać ją przez sito. W ten sposób otrzymuje się mąkę, którą można wykorzystać w kulinariach.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas