Dlaczego zapomnieliśmy o tym mięsie? Delikatne i rozpływa się w ustach

Dziś nieco zapomniany, a w PRL-u był prawdziwym rarytasem. Jego kruchość i charakterystyczny smak sprawiały, że często gościł na stołach. Przygotujesz z niego zarówno aromatyczne buliony, jak i wspaniały gulasz. Koniecznie wybierz go przy następnych zakupach w sklepie mięsnym!

Decydując się na ten rodzaj wołowiny, możemy przyrządzić ogrom przepysznych potraw, zaczynając od rosołu i bulionu, poprzez pieczenie i smażenie aż po najlepsze gulasze.
Decydując się na ten rodzaj wołowiny, możemy przyrządzić ogrom przepysznych potraw, zaczynając od rosołu i bulionu, poprzez pieczenie i smażenie aż po najlepsze gulasze.123RF/PICSEL

Kruche i delikatne mięso

Szponder wołowy to mięso pozyskiwane z okolic mięśni międzyżebrowych. Charakteryzuje się wyjątkową delikatnością i kruchością, jest poprzerastany warstwami tłuszczyku, który, wytapiając się podczas obróbki cieplnej, dodaje charakterystycznego posmaku, który niegdyś pokochali Polacy. Dziś, gdy wybór mięs jest znacznie większy i mamy możliwość wybierać te uznawane za najszlachetniejsze, szponder wołowy stracił na popularności, a to błąd.

Decydując się na ten rodzaj wołowiny, możemy przyrządzić ogrom przepysznych potraw, zaczynając od rosołu i bulionu, poprzez pieczenie i smażenie aż po najlepsze gulasze. Będąc w mięsnym, wybieraj kawałki o wyrazistym, czerwonym kolorze i mocno wilgotne. Przesuszone, jasnoróżowe mięso nie nadaje się do jedzenia. Warto wzbogacić niedzielny rosół wrzucając kawałek szpondra, by dopełnić smak i dodać witamin, których w tej części mięsa nie brakuje.

Jest bogaty w witaminy z grupy B, żelazo oraz cynk. Jest także doskonałym źródłem białka, które ma działanie regeneracyjne i wspiera budowę mięśni. Jeśli nadal nie czujesz się przekonana, wypróbuj nasze propozycje na przyrządzenie pysznych dań ze szpondra wołowego.

Wolno pieczony szponder wołowy

Składniki: 

  • Szponder wołowy ok. 2kg 
  • Marynata: 
  • 2 łyżki sosu Worcestershire, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • 2 łyżki oleju 
  • Sól oraz pieprz 
  • Glazura: 
  • 100 ml Sosu barbecue, 
  • sok z cytryny, 
  • szczypta chilli.
  1. Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy wszystkie składniki, mieszając w misce. 
  2. Nacieramy dokładnie mięso. Tak zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. 
  3. Następnie zawijamy szponder bardzo szczelnie w folii aluminiowej. 
  4. Aby mieć pewność, że nic nie wycieknie, układamy zawiniątko w brytfance. 
  5. Tak przygotowane mięso pieczemy przez 5 godzin w piekarniku nagrzanym do 130°C. 
  6. W międzyczasie przygotowujemy glazurę, mieszając składniki razem. 
  7. Po wyciągnięciu mięsa z pieca, smarujemy je przygotowaną glazurą. 

Smacznego!

Duszony szponder wołowy

Gulasz
GulaszCanvaProINTERIA.PL

Składniki:  

  • ok. 1 kg szpondru wołowego, 
  • 1 szklanka wody, 
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula, 
  • pół lub jedna mała cukinia, 
  • pół butelki passaty pomidorowej,
  • olej,
  • mieszanka przypraw do gulaszu.

Przygotowanie: 

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojony w plastry szponder wołowy. 
  2. Gdy mięso będzie obsmażone, dodaj pokrojoną cebulę. Smaż, aż lekko się przyrumieni. 
  3. Wymieszaj szklankę wody, pomidory z puszki i przyprawy. Powstałym sosem zalej szponder wołowy. Ziemniaki i cukinię pokrój w duże kawałki i dodaj do sosu. 
  4. Duś całość pod przykryciem około 60 minut aż mięso zupełnie zmięknie.  
„Ewa gotuje”: Gulasz z mięsem mielonymPolsat