Do Wiednia na lampkę wina
Wino jest nieodłączną częścią Wiednia, podobnie jak Katedra Św. Szczepana i konie lipicańskie. Od kilku lat wiekowa tradycja łączy się z solidną szczyptą innowacji.
Tym, co łączy tych czołowych winiarzy, jest też przekonanie, że przyszłość wiedeńskiego wina leży we wskrzeszeniu jego siły, leżącej w tradycji. Szczególnie troskliwie zajęli się oni winiarskim specjałem, uprawianym od wieków w winnicach miasta. Mieszanka "Wiener Gemischte Satz" składa się z 20 różnych odmian winorośli, które - w przeciwieństwie do cuvée - rosną razem już w winnicy, potem są razem tłoczone i poddawane winifikacji.
W 2008 r. Wiener Gemischte Satz został przyjęty przez międzynarodową organizację Slowfood do "Arki smaku" i wyróżniony jako produkt "Presidio". Poza tym, pewna część znanych wiedeńskich winiarzy przestawiła już swoje winnice na uprawę biodynamiczną.
Także wiedeńskie Heurigen - lokale serwujące młode wino, przeżywają obecnie etap innowacji. Heurigen (zwane także Buschenschanken) są to typowe wiedeńskie winiarnie na skraju miasta, w których serwuje się tylko wino z własnej uprawy. Oczywiście w dalszym ciągu istnieje wiele klasycznych winiarni, jak np. w Grinzing albo Stammersdorf. Nowe winiarnie charakteryzują się ponadto ambitną architekturą, jak np. ta należąca do Rainera Christa w Jedlersdorf lub Stefana Hajszana w Heiligenstadt. Niekonwencjonalnym nowym typem winiarni jest "Buschenschank in residence" Jutty Kalchbrenner. Młoda winiarka wynajmuje kilka razy w roku 400-letni majątek w Sievering i oferuje w nim wina ze swojej uprawy (winnica Jutta Ambrositsch) i wyszukane potrawy.
(WienWein, www.wienwein.net, Slow Food Vienna, www.slowfood-wien.at, Winnica Jutta Ambrositsch, terminy "Buschenschank in residence" na www.jutta-ambrositsch.at)