Do zup, sałatek, kanapek. Działa zbawiennie na cały organizm

InteriaKobieta Redakcja

Kilka dużych białych rzep z fioletowym zabarwieniem i długimi korzeniami trzymanych przez osobę ubraną w fartuch, w tle kuchnia z drewnianymi szafkami.
Rzepa jest warzywem o wielu prozdrowotnych właściwościach. Warto włączyć ją do dietyShane Cotee123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Rzepa - co to za warzywo?
  2. Rzepa - rodzaje
  3. Rzepa - wartości odżywcze
  4. Rzepa - właściwości zdrowotne
  5. Rzepa - wykorzystanie w kuchni

Rzepa - co to za warzywo?

Zobacz również:

Rzepa - rodzaje

Czarne rzodkwie z liśćmi ułożone na lnianej ściereczce, widoczne korzenie i zielone liście, całość na drewnianym tle podkreślającym naturalny charakter warzyw.
Z rzepy można zrobić zupę, jak również dodać ją do gulaszy i potrawek mięsnychBrent Hofacker123RF/PICSEL

Rzepa - wartości odżywcze

  • minerałów - potasu, wapnia, magnezu, fosforu
  • witamin - A, C, z grupy B oraz beta-karotenu
  • glikozydów gorczycznych, które są bogate w cenne związki siarki
  • fitoncydów - lotnych substancji chemicznych mających działanie bakterio i grzybobójcze
  • przeciwutleniaczy
  • błonnika

Rzepa - właściwości zdrowotne

  • wspomagające trawienie, przeciwdziałające zaparciom, wspomagające metabolizm
  • stabilizujące poziom cukru we krwi
  • detoksykujące
  • przeciwnowotworowe
  • odkażające i przeciwłojotokowe
  • wspomagające odchudzanie (ze względu na niską kaloryczność i obecność błonnika)

Zobacz również:

Rzepa - wykorzystanie w kuchni

Kolorowa sałatka z plasterkami ogórka, jajeczek przepiórczych, kawałkami marchewki, kukurydzą, czerwonej kapusty i sałatą na jasnym talerzu, trzymanym przez dwie ręce.
Poznaj przepisy, które łączą smak, zdrowie i domowe ciepłoCanvaProINTERIA.PL
"Ewa gotuje": Rosół na jagnięciniePolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?