Do zup, sałatek, kanapek. Działa zbawiennie na cały organizm
Rzepa jest zdecydowanie zbyt mało docenianym i rzadko przyrządzanym przez Polaków warzywem. A szkoda, bo jej wpływ na zdrowie jest nieoceniony. To prawdziwa bomba witaminowa, którą można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jakie właściwości ma rzepa i co można z niej zrobić?

Spis treści:
- Rzepa - co to za warzywo?
- Rzepa - rodzaje
- Rzepa - wartości odżywcze
- Rzepa - właściwości zdrowotne
- Rzepa - wykorzystanie w kuchni
Rzepa - co to za warzywo?
Rzepa zaliczana jest do roślin z rodziny kapustowatych (krzyżowych) i chociaż jest uprawiana na całym świecie, to preferuje klimat umiarkowany. Najczęściej spożywa się jej korzeń, chociaż liście również są jadalne. W smaku rzepa jest dosyć ostra i doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu wytrawnych dań. Posiada całą masę wartości odżywczych oraz składników prozdrowotnych.
Rzepa - rodzaje
Istnieje kilka odmian rzepy, różniących się między sobą kształtem oraz kolorem. Korzeń tej rośliny może być czarny, kremowy, ciemnoczerwony albo czerwony. Środek warzywa zazwyczaj jest biały lub żółty. Najbardziej popularnej zarówno w kuchni jak i w kosmetyce są rzepa biała oraz rzepa czarna.

Rzepa - wartości odżywcze
Rzepa nie bez powodu jest warzywem kojarzącym się siłą i energią. W swoim korzeniu zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest źródłem:
- minerałów - potasu, wapnia, magnezu, fosforu
- witamin - A, C, z grupy B oraz beta-karotenu
- glikozydów gorczycznych, które są bogate w cenne związki siarki
- fitoncydów - lotnych substancji chemicznych mających działanie bakterio i grzybobójcze
- przeciwutleniaczy
- błonnika
Rzepa - właściwości zdrowotne
Spożywanie rzepy wiąże się z korzystnym wpływem na stan zdrowia. Dzięki wielu prozdrowotnym składnikom uważa się, że warzywo to może mieć działanie:
- wspomagające trawienie, przeciwdziałające zaparciom, wspomagające metabolizm
- stabilizujące poziom cukru we krwi
- detoksykujące
- przeciwnowotworowe
- odkażające i przeciwłojotokowe
- wspomagające odchudzanie (ze względu na niską kaloryczność i obecność błonnika)
Ponadto, jedzenie rzepy wzmacnia organizm i redukuje ryzyko wystąpienia chorób, które są związane z wieloma stanami zapalnymi w organizmie.
Rzepa - wykorzystanie w kuchni
Rzepę można w kuchni wykorzystać na wiele sposobów. Przed przygotowanie nie trzeba jej obierać, a jedynie wystarczy umyć. Dzięki poddaniu rzepy obróbce termicznej warzywo to nabierze łagodniejszego smaku. Często stosuje się ją w kuchni francuskiej - jest tam składnikiem wielu zup czy duszonych potraw, jak również brytyjskiej jako dodatek do pieczonych mięs. Uwielbiają ją także Japończycy, którzy spożywają rzepę zarówno świeżą jak i marynowaną. Rzepa to warzywo, które świetnie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju warzywo-mięsnych potrawek na ciepło, gulaszu, ale również sałatek czy koktajli. Cienkie plastry rzepy będą również zdrowym i ciekawym urozmaiceniem kanapek. W formie świeżej doskonale smakować będzie też jako przekąska z ulubionym sosem. Młode liście rzepy można przyrządzać podobnie jak szpinak - z dodatkiem masła, cebuli i świeżego czosnku.
Przekonaj się, jak prosto przygotować pyszne dania, które zachwycą rodzinę i gości. Inspiracje kulinarne czekają na ciebie kobieta.interia.pl/kuchnia. Odkryj nowe smaki i pomysły na każdy dzień.











