Najlepszy przepis na dyniową szarlotkę. Zawsze się udaje
Choć większości z nas szarlotka kojarzy się głównie z ciastem z jabłkami, to jesienią warto przygotować ją na bazie dyni. Oto sprawdzony przepis, który zawsze się udaje!

Szarlotka: Najlepszy placek z owocami
Szarlotka to placek z kruchego ciasta i owoców, zazwyczaj z jabłek, stąd w niektórych regionach Polski nazywana jest też jabłecznikiem. Według naszych podręczników do gastronomii, szarlotka ma nadzienie z kwaśnych jabłek, znajdujące się między dwiema warstwami ciasta kruchego. Powierzchnię "podręcznikowych" szarlotek wykańcza się pomadą, cukrem lub cukrem pudrem. Gotowy placek kroi się przed podaniem na kwadraty.
Jabłka na klasyczną szarlotkę mogą być surowe (w kawałkach) lub przetworzone. Można dodać do nich przyprawy korzenne (często cynamon i goździki). Ciepłą jeszcze szarlotkę serwuje się często z lodami waniliowymi.
Oprócz jabłek, do przygotowania szarlotki użyć można m.in.: gruszek, brzoskwiń, moreli czy śliwek. Co ciekawe, do ciasta możemy dodać nawet dynię!
Przepis na dyniową szarlotkę, która zawsze się udaje
Aby przygotować idealną szarlotkę z dynią, potrzebować będziemy takich składników jak:
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna - 500 g,
- masło lub margaryna - 250 g.
- cukier - 100 g,
- 1 jajko,
- śmietana 18 proc. - 5 łyżek,
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
- cukier waniliowy -1 łyżeczka,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- obrane jabłka kwaskowe - 900 g,
- obrana dynia - 900 g,
- 1 galaretka pomarańczowa.
Przygotowanie ciasta:
1. Wszystkie składniki na ciasto włóż do misy robota i wyrabiaj na gładkie ciasto. Po wyrobieniu odkrój 1/3 część i zawiń w folię, a następnie włóż do zamrażarki. Resztę ciasta, zawiniętą w folię schłodź w lodówce.
2. Dynie pokrój w dość drobną kostkę, a następnie przełóż do szerokiego dużego garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu około 15 minut, często mieszając. Potem lekko rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
Przygotowanie nadzienia:
1. Jabłka pokrój w grubą kostkę i dodaj do utłuczonej dyni. Całość podgrzewaj razem około ośmiu minut, często mieszając.
2. Zdejmij nadzienie z ognia, wsyp galaretkę i dokładnie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Ostudź.
3. Schłodzone ciasto wyłóż na blaszkę 21 na 33 cm. Posyp je mąką lub kaszą manną. Na ciasto wyłóż przestudzoną masę dyniowo-jabłkową, a na wierch starte, zmrożone ciasto kruche.
4. Piecz ciasto około 60 minut w 180 stopniach i podawaj tak jak lubisz.
Smacznego!
Zobacz również: Gruszki zamiast jabłek - sekret wyjątkowej szarlotki
Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowymi smakami? Wypróbuj nasze przepisy krok po kroku i odkryj kulinarne triki, które ułatwią gotowanie i uczynią je prawdziwą przyjemnością. Więcej inspiracji znajdziesz na kobieta.interia.pl









