Intensywny kolor i mnóstwo właściwości zdrowotnych. Ta przyprawa pomoże w odchudzaniu i nie tylko
Wiele osób kojarzy ją jedynie ze względu na jej intensywnie pomarańczowy kolor. Kurkuma to jednak nie tylko zwykła przyprawa, a świetny suplement diety, który wspomoże odchudzanie, ochroni przed infekcjami i zadba o naszą skórę, włosy i paznokcie. Wyjaśniamy, w jaki sposób działa i podpowiadamy, jak włączyć ją do swojej diety.

Spis treści:
- Dlaczego kurkuma wspiera odchudzanie?
- Kurkuma a zdrowie ogólne. Jakie ma właściwości?
- Jak włączyć kurkumę do codziennej diety?
- O czym pamiętać stosując kurkumę?
Kurkuma to przyprawa, która kojarzy się głównie z kuchnią indyjską. Warto jednak dać jej szansę i wprowadzić ją do naszej diety, nawet jeśli nie przepadamy za obcymi smakami. Właściwości zdrowotne, które nam oferuje, są tego warte.
Dlaczego kurkuma wspiera odchudzanie?
Kurkuma to przyprawa, którą warto włączyć do diety, jeśli zależy nam na zrzuceniu dodatkowych kilogramów. Charakteryzuje się przede wszystkim właściwościami przeciwzapalnymi i antyoksydacyjnymi - dzięki nim pozwala walczyć z przewlekłymi stanami zapalnymi w organizmie. To właśnie one mogą szczególnie sprzyjać odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Kurkumina, czyli główny składnik aktywny przyprawy hamuje działanie enzymów odpowiedzialnych za te procesy. W efekcie organizm łatwiej redukuje nadmiar tłuszczu.
Kurkuma ma także istotny wpływ na metabolizm. Substancje w niej zawarte usprawniają trawienie i pomagają w przyspieszeniu przemiany materii, co przekłada się na szybsze spalanie kalorii. Organizm efektywniej wykorzystuje energię z pożywienia, a to sprzyja stopniowej redukcji masy ciała.

Kurkumina ma też niebagatelny wpływ na gospodarkę cukrową - pomaga stabilizować poziom glukozy we krwi i ograniczyć gwałtowne skoki cukru po posiłkach. Dodatkowo poprawia wrażliwość komórek na insulinę, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu tyciu i wspieraniu osób z nadwagą czy insulinoopornością.
Regularne spożywanie kurkumy ułatwia też kontrolę apetytu. Kurkumina obniża poziom hormonu głodu, leptyny, dzięki czemu łatwiej unikać podjadania.
To właśnie te aspekty sprawiają, że przyprawa ta stanowi wartościowe wsparcie w procesie odchudzania i może ułatwić i przyspieszyć ten proces.
Kurkuma a zdrowie ogólne. Jakie ma właściwości?
Choć wspomina się o tym głównie w kontekście wagi, właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne kurkumy mają znacznie szerszy wpływ na zdrowie. Przyprawa pomaga neutralizować działanie wolnych rodników i chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Dzięki temu spowalnia proces starzenia i chroni przed rozwojem nowotworów. Wykazuje też naturalne właściwości przeciwdrobnoustrojowe - działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Dzięki temu może wzmacniać odporność i pomagać organizmowi szybciej radzić sobie z infekcjami.
Kurkumina może zwiększać poziom BDNF - białka odpowiedzialnego za regenerację komórek nerwowych. Z tego powodu kurkuma bywa łączona z poprawą koncentracji, pamięci i ogólnej sprawności umysłowej. Jest także przedmiotem badań pod kątem wpływu na ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
Regularne spożywanie kurkumy może też wspierać zdrowie serca, ponieważ kurkumina korzystnie wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych i może zmniejszać poziom "złego" cholesterolu LDL. Działa także ochronnie na ściany naczyń, co sprzyja profilaktyce miażdżycy.
Jak włączyć kurkumę do codziennej diety?
Jedną z zalet kurkumy jest jej neutralny smak - przyprawa pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i napojów czy słodkich przekąsek. Wystarczy szczypta dziennie, aby cieszyć się z jej prozdrowotnych właściwości.
Najprostszym sposobem jest dodawanie kurkumy do ulubionych potraw - pasuje do zup, sosów, gulaszy czy dań jednogarnkowych. Można komponować ją z warzywami, ryżem, czy kaszą. Nadaje daniom głębszego koloru oraz delikatnie korzennego aromatu. Nie musimy stosować jej jedynie do potraw kuchni indyjskiej - jej delikatny smak pasuje praktycznie do wszystkiego.

Warto dodawać kurkumę do napojów. Z jej dodatkiem przygotujemy złote mleko, czyli ciepły napój na bazie mleka z dodatkiem przypraw i miodu. Równie popularne są energetyzujące shoty z kurkumą i cytryną, które wspierają trawienie oraz wzmacniają odporność.
Osoby, którym nie zasmakowała przyprawa, zawsze mogą postawić na suplementy diety z kurkuminą - przyjmowanie jej w kapsułkach również będzie niosło ze sobą pozytywne skutki.
O czym pamiętać stosując kurkumę?
Warto pamiętać, że kurkumina, czyli najcenniejszy składnik kurkumy, lepiej wchłania się w obecności pieprzu - wynika to z zawartości piperyny. Z tego powodu warto zwrócić uwagę na to, aby w naszych potrawach znalazły się obie przyprawy.
Dodatkowym aspektem, który może zwiększyć wchłanianie składników odżywczych, są zdrowe tłuszcze - one także powinny znaleźć się w daniach z kurkumą. Może być to masło, awokado, orzechy czy oliwa z oliwek.
Źródło: sklep.sfd.pl, foodfakty.pl
Jeśli marzysz o lekkim, sprawnym ciele i większej energii na co dzień, nie czekaj na poniedziałek. Sprawdź na kobieta.interia.pl, jak krok po kroku wprowadzić zdrowe nawyki i znaleźć aktywność, która naprawdę cię wciągnie.











