Dodaj do biszkoptu. Będzie delikatniejszy i jeszcze bardziej puszysty

Jesteś na diecie bezglutenowej, a chcesz przygotować pyszne ciasto, którego podstawą ma być biszkopt? Nic trudnego! Wystarczy, że mąkę pszenną zastąpisz ziemniaczaną. Mało tego, jej dodatek sprawi, że biszkopt będzie jeszcze bardziej puszysty i delikatniejszy. Poznaj sprawdzone proporcje składników, dzięki którym ciasto z pewnością nie opadnie i nie pokruszy się. Jak zrobić biszkopt z mąką ziemniaczaną?

Sprawdź, jak zrobić biszkopt z mąki ziemniaczanej
Sprawdź, jak zrobić biszkopt z mąki ziemniaczanej123RF/PICSEL

Czy biszkopt bez mąki pszennej może się udać?

Biszkopt jest bazą wielu smacznych i kultowych ciast, dlatego tak ważne jest, by wyszedł idealnie puszysty i miękki. Dodatek mąki pszennej ułatwia to zadanie, jednak wiele osób unika jej w wypiekach ze względu na zawartość glutenu. Czym ją można zastąpić? Dodaj do biszkoptu mąkę ziemniaczaną, a ciasto wyjdzie równie dobre. Pamiętaj przy tym o odpowiednich proporcjach składników, żeby wypiek nie był zbyt suchy, a wręcz przeciwnie - wyszedł idealnie puszysty i delikatny jak chmurka.

Biszkopt z mąką ziemniaczaną - przepis

Składniki:

  • 6 jajek
  • Szklanka mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Ubij pianę, a następnie dodaj pozostałe składniki
Ubij pianę, a następnie dodaj pozostałe składniki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę za pomocą miksera.
  2. Po dwóch minutach dodaj stopniowo cukier, cały czas ubijając.
  3. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia się składników.
  4. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski, a następnie wsyp do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką.
  5. Ciasto przelej do posmarowanej margaryną i oprószonej bezglutenową mąką formy, a na koniec wyrównaj szpatułką.  
  6. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 35 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw biszkopt jeszcze na 20 minut, nie otwierając w tym czasie drzwiczek.
  7. Wyciąg biszkopt i pozostaw do wystudzenia. Na koniec możesz podzielić go na równe blaty.

Warto wiedzieć: Biszkopt z mąki ziemniaczanej wychodzi bardziej puszysty od tego z pszennej, ale także bardziej suchy. Warto więc nasączyć go ponczem, a także poczekać z podaniem ciasta, aż masy oddadzą mu trochę wilgoci.

Przepis na ucierany biszkopt waniliowyInteria Kulinaria

Polecamy również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas