Dodaj do faworków tajemny składnik. Będą puszyste i chrupiące

Aktualizacja
Dowiedz się, jak zrobić faworki, by oczarować gości w karnawale
Dowiedz się, jak zrobić faworki, by oczarować gości w karnawaleCanvaINTERIA.PL

Dlaczego trzeba "bić" ciasto? Przepis na miękkie i puszyste faworki

Faworki świetnie smakują z cukrem pudrem, ale podać je możesz także z konfiturą lub dżemem
Faworki świetnie smakują z cukrem pudrem, ale podać je możesz także z konfiturą lub dżemem123RF/PICSEL

Jak zrobić faworki na piwie? Instrukcja krok po kroku

  • 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 0,5 szklanki jasnego piwa (najlepiej niepasteryzowanego),
  • 1 łyżka zimnego masła.

Zobacz również:

    1. Białka oddziel od żółtek. By nic się nie zmarnowało, z białek przygotuj domowe bezy. Też idealnie wkomponują się w nastrój tłustego czwartku.
    2. Żółtka ubij z cukrem na najwyższych obrotach miksera. Powinny zrobić się jasne, puszyste i gęste.
    3. Przełóż do większego garnka i połącz je z przesianą mąką oraz masłem. Powoli wlewaj piwo i cały czas mieszaj łyżką.
    4. Masę przełóż na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut. Co jakiś czas energicznie uderz wałkiem, by wytworzyć pęcherzyki powietrza. W razie potrzeby podsypuj ciasto na faworki mąką, by nie przyklejało się do blatu.
    5. Powinieneś otrzymać elastyczne ciasto. Rozwałkuj je cienko i wytnij z niego kilkucentymetrowe prostokąty. W środku każdego z nich zrób nożem nacięcie i przełóż przez nie jeden z końców. Tak uzyskasz charakterystyczny kształt chrustu.
    6. Włącz kuchenkę, ustaw małą lub średnią moc i rozgrzej garnek z olejem do smażenia.
    7. Faworki smaż partiami w taki sposób, by się nie stykały. Odsącz na ręczniku papierowym i zajadaj ze smakiem. Możesz dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem.
    Do prostego przepisu na chrust wracać będziesz nie tylko w tłusty czwartek
    Do prostego przepisu na chrust wracać będziesz nie tylko w tłusty czwartek123RF/PICSEL

    Smażenie faworków bez tajemnic

    Przepis na hiszpańskie pączki