Dodaj jabłko do kalarepy i pozbądź się obiadowej nudy. Surówkę zajadać będą wszyscy domownicy

Wymyślanie dań obiadowych przysparza nie mało kłopotu, wie to każdy, kto codziennie musi znaleźć pomysł na obiad. Czasem nawet drobna zmiana pozwala pozbyć się nudy. Oto propozycja surówki z jabłek i kalarepy, która wprowadzić powiew świeżości do obiadowej rutyny.

Surówka z jabłek i kalarepy
Surówka z jabłek i kalarepywatrushkastvorogom123RF/PICSEL

Tania surówka do obiadu

Surówka z jabłek i kalarepy to tani i prosty w wykonaniu dodatek do obiadu. Lista składników, których potrzebujesz, nie jest długa:

  • 2 kalarepy,
  • 1 duże lub dwa małe kwaśne jabłka,
  • łyżka posiekanej pietruszki,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego, 
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku 

Surówka z jabłek i kalarepy: przepis

Jeśli nie lubisz spędzać wielu godzin w kuchni, to surówka z jabłek i kalarepy jest doskonałym rozwiązaniem. Dodatek do dania głównego wykonasz w kilku krokach:

  1. Umyj, obierz jabłko, wykrój gniazdo nasienne i pokrój owoc w cienkie słupki. 
  2. Umyj, obierz i pokrój kalarepę w taki sam sposób jak jabłko. 
  3. Umyj i posiekaj natkę pietruszki. 
  4. Wymieszaj w misce: jogurt, ocet, miód i przyprawy. 
  5. Składniki połącz i dokładnie wymieszaj. 

Surówka z jabłek i kalarepy może być podawana solo, jako danie wegetariańskie lub dodatek do dania głównego. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie dań mięsnych, kotletów jajecznych czy falafela.

Surówka z jabłek i kalarepy — co dostarczysz organizmowi?

Surówka z jabłek i kalarepy jest nie tylko smacznym daniem, ale również solidną dawką witamin i minerałów. Kalarepa zawiera bowiem potas, miedź, mangan, fosfor, magnez, wapń i żelazo. Jest także źródłem witaminy C oraz witamin B6 i B9. Jabłka dostarczą ci potasu, magnezu, siarki i wapnia oraz błonnika, tak ważnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jabłka zawierają też witaminę C i E oraz witaminy z grupy B.

Surówka z jabłek i kalarepy może być bezpiecznie spożywana przez diabetyków z cukrzycą typu II — łyżeczka miodu (o ile to jedyna łyżeczka tego dnia) nie stanowi zagrożenia, a IG jabłek to 38, natomiast IG kalarepy wynosi jedynie 20.

„Ewa gotuje”: Leczo z pieczonych warzywPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas