Dodaj odrobinę do ciasta. Tak placki ziemniaczane wchłoną mniej tłuszczu

Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów
Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane z mniejszą ilością tłuszczu

  • Wyłożenie naczynia ręcznikiem papierowym - to pewna i prosta metoda. Wystarczy wyłożyć naczynie, w którym przechowujemy placki ziemniaczane, miękkim ręcznikiem papierowym. Tłuszcz wydobywający się z placków zostanie szybko wchłonięty. Dodatkowo przed włożeniem placka do osobnego naczynia, można go delikatnie przetrzeć papierem.
  • Dodanie tłuszczu do masy - wystarczy dodać olej, na którym będą smażone placki, do przygotowanej wcześniej masy. Wtedy nie ma potrzeby dodawania tłuszczu na patelni. Należy jednak znać umiar, ponieważ ilość dodawanego oleju powinna być uzależniona od ilości przygotowanego ciasta.
  • Teflonowa patelnia - warto zainwestować w dobre, teflonowe naczynie. Przed smażeniem posmaruj patelnię pędzelkiem zamoczonym w tłuszczu. Ciasto powinno być jak najbardziej cienkie, gdyż grubsze placki mogą się źle usmażyć, a surowe ziemniaki są bardzo szkodliwe dla zdrowia!

Przepis na lekkie placki ziemniaczane

Warto zadbać o mniejszą ilość tłuszczu w plackach ziemniaczanych
Warto zadbać o mniejszą ilość tłuszczu w plackach ziemniaczanychPicsel123RF/PICSEL
  • 1 kilogram ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko rozmiar L,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • pół łyżeczki wódki lub spirytusu,
  •  olej do smażenia,
  •  sól.
  1. Na początku obrać i zetrzeć na tarce ziemniaki na małych oczkach.
  2. Cebulę także zetrzeć na małych oczkach i dodać do ziemniaków.
  3. Do masy dodać jedno duże jajko, łyżkę mąki, szczyptę soli oraz odrobinę alkoholu (np. wódki). Następnie wyrobić masę do połączenia składników.
  4. Na rozgrzanej patelni wlać trochę oleju i po krótkiej chwili chochlą nałożyć porcję ciasta. Obrócić na drugą stronę po uzyskaniu rumianego koloru.
  5. Po usmażeniu odłożyć placki ziemniaczane na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i gotowe!