Boczniaki - idealna alternatywa dla mięsa
Boczniaki zyskały na popularności wraz z szerzącą się modą na weganizm. Są nie tylko smaczne i łatwo dostępne, ale również sprawdzają się w roli zastępstwa za mięso. Boczniaki mają zwartą strukturę i dobrze wchłaniają marynaty oraz aromaty.
Większość grzybów zbieramy latem i wczesną jesienią, lecz boczniaki można znaleźć w lasach od września do stycznia. Rosną one na pniach obumarłych drzew, ponieważ należą do gatunków pasożytniczych. Mogą występować w lasach, parkach, a także w domowej hodowli.
Boczniaki są łatwo dostępne, kupimy je w warzywniakach i marketach spożywczych. Jednak najlepiej wybierać grzyby niezapakowane w folię z krajowych hodowli. Te grzyby nadają się do każdego rodzaju obróbki termicznej, więc można je gotować, smażyć lub dusić.
Boczniaki zawierają wiele cennych wartości odżywczych, dlatego warto je dodać do codziennej diety. Polecane są szczególnie weganom i wegetarianom, ponieważ mają dużo łatwo przyswajalnego białka. Znajdziemy w nich także aminokwasy, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy.
Boczniaki zawierają również ergotioneinę, będącą silnym przeciwutleniaczem. Z tego powodu przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia oraz przyśpieszania regeneracji komórek. Dodatkowo, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Zobacz także:
Jak jeść grzyby, żeby sobie nie zaszkodzić?
Grzybobranie: Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?
"Grzyb zombie" przeraża już samym wyglądem. Wyrasta z ciała ofiary!