Dodaj ten składnik do swojskiej surówki. Nawet wybredni będą się zajadać
Oprac.: Joanna Leśniak
Prosta surówka z marchewki to prawdziwy as z kuchennego rękawa. Jest szybka w przygotowaniu, więc bez dużego wysiłku uzupełnisz posiłek o dodatkową porcję warzyw. Uznaje się ją za przysmak ratunkowy – kiedy przy naszym stole zasiadają wyjątkowo wybredni smakosze odmawiający jedzenia wielu warzyw, marchwiowej surówki nie odpuszczą. Tym bardziej, jeśli przyrządzisz ją z nieoczywistym dodatkiem – wcale nie chodzi o jabłko.
Spis treści:
Marchewka do obiadu — warto mieć ją w repertuarze
Marchew należy do warzyw niedrogich i dostępnych przez cały rok. Kilka sztuk zawsze warto mieć w spiżarce, by dodawać ją do posiłków, zarówno na ciepło, jak i w formie surówek. Dużym wzięciem w polskich kuchniach cieszy się marchewka z groszkiem — idealny dodatek do obiadu, kiedy potrzebujesz rozgrzania ciała od środka. Jednak to nie ona króluje na szczycie smacznych, a zarazem prostych w przygotowaniu potraw z pomarańczowym warzywem w roli głównej.
Ten tytuł od lat dzierży surówka z marchewki. Marchew wystarczy umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i przyprawić wedle uznania. Oto cała filozofia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by nieco podkręcić jej smak. Popularną kombinacją jest połączenie marchewki z jabłkiem. Szukasz mniej oczywistych inspiracji kulinarnych? Sięgnij po soczysty cytrus.
Pokrój w kostkę i dorzuć do surówki z marchewki. Bliscy będą się zajadać
Słodkawy smak marchewki sprawia, że doskonale rozumie się z owocami na jednym półmisku. Najczęściej dodaje się do niej posiekane drobno jabłko, niektórzy nie boją się również dorzucenia garści rodzynek. Warto spróbować kolejnych, mniej oczywistych smaków, by podnieść walory smakowe.
Tym razem proponujemy przyrządzić surówkę z marchwi z pomarańczą. Kojarzący się ze słońcem cytrus nada warzywnej kompozycji orzeźwiającego i niebanalnego charakteru.
Przepis na szybką marchewkę do obiadu
Surówkę podasz zarówno podczas obiadu, jak i kolacji. Ze względu na prostotę, bez trudu przygotujesz ją nawet jako przekąskę między głównymi posiłkami, kiedy kiszki zaczną grać marsza lub odczujesz potrzebę zwiększenia ilości warzyw w swoim jadłospisie.
Potrzebne składniki (porcja dla 3-4 osób):
- 4 marchewki
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami.
- Pomarańcze po obraniu pokrój w niewielką kostkę (około 2 cm).
- Warzywa i owoc przełóż do jednej salaterki. Wlej sok z cytryny oraz oliwę. Na koniec oprósz solą i wszystko dokładnie wymieszaj.
Jak podkręcić smak surówki z marchewki? Będzie lepsza niż w restauracji
Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, by wyczarowywać popisowe specjały. Nawet prosta surówka z marchwi z odpowiednimi dodatkami zamieni się w potrawę, która mogłaby znajdować się w menu niejednej restauracji.
Pomarańczę z naszego przepisu możesz zamienić na mandarynki. Wśród owocowych akcentów dużą popularnością cieszy się ananas z puszki. Możesz eksperymentować także z brzoskwiniami. Wolisz bardziej zdecydowane i wytrawne smaki? Słodka marchewka w pyszny sposób kontrastuje z chrzanem, a także odrobiną zalewy z kiszonych ogórków.