Dodajesz do grzybowej ziemniaki? Zapomnij! Siostra Anastazja proponuje inny dodatek

Co zrobić z grzybami? Opcji jest kilka, ale jedną z najczęściej wybieranych jest zupa grzybowa. Rozgrzewająca, sycąca i przede wszystkim smaczna. Jak ją zrobić? Najczęściej decydujemy się na przygotowanie tej z przepisu naszych babć, czyli taką z ziemniakami i podaną z łyżką kwaśnej śmietany. Jeśli macie ochotę na nieco inne smaki, warto spróbować dodatku, który do zupy grzybowej poleca siostra Anastazja. Grzyby w połączeniu z kaszą gryczaną smakują wyjątkowo.

Siostra Anastazja zdradza przepis na zupę grzybową z kaszą gryczaną
Siostra Anastazja zdradza przepis na zupę grzybową z kaszą gryczaną materiały prasowe

"Ludzie wynoszą z lasu grzyby wiadrami" - słyszymy to codziennie z różnych regionów Polski. Grzybiarze znajdują grzyby, które nie mieszczą się do koszyków. Pokazują przepełnione bagażniki w autach.

Zupa grzybowa według przepisu siostry Anastazji

Co przygotować z takich zdobyczy? Jedni po powrocie z lasu na szybko przygotowują ulubiony sosik. Inni decydują się na zimowe zapasy - marynują i suszą. A jeśli szukacie przepisu na smaczną i prostą grzybową, polecamy ten, którym w książce "Życie pełne smaku" podzieliła się siostra Anastazja.

Zupa grzybowa według przepisu siostry Anastazji
Zupa grzybowa według przepisu siostry Anastazjimateriały prasowe

Składniki na zupę grzybową

  • 2-3 l wody (lub rosołu) 
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej 
  • 2-3 dag suszonych grzybków (borowiki lub inne) 
  • 1/4 korzenia selera 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 pora 
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 
  • 1/2 płaskiej łyżki mąki pszennej 
  • 1-2 łyżki tłuszczu (ewentualnie) 
  • sól 
  • pieprz 

Zupa grzybowa  - jak ją przygotować?

  1. Grzyby namoczyć dzień wcześniej (najlepiej przez noc), ugotować i pokroić w paseczki. 
  2. Marchew, pietruszkę, por i seler obrać, ugotować i pokroić na półplasterki. 
  3. Kaszę uprażyć na sypko. (Jeżeli zupa jest gotowana na wodzie, do uprażonej kaszy można dodać tłuszcz). 
  4. Do wody (rosołu) dodać pokrojone jarzyny, grzyby wraz z wywarem grzybowym i kaszę. 
  5.  Doprawić do smaku i zabielić śmietaną roztrzepaną z mąką. Wymieszać, przyprawić do smaku i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

***

„Ewa gotuje”: Grzyby marynowane w sosie musztardowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas