Dodajesz do grzybowej ziemniaki? Zapomnij! Siostra Anastazja proponuje inny dodatek
Co zrobić z grzybami? Opcji jest kilka, ale jedną z najczęściej wybieranych jest zupa grzybowa. Rozgrzewająca, sycąca i przede wszystkim smaczna. Jak ją zrobić? Najczęściej decydujemy się na przygotowanie tej z przepisu naszych babć, czyli taką z ziemniakami i podaną z łyżką kwaśnej śmietany. Jeśli macie ochotę na nieco inne smaki, warto spróbować dodatku, który do zupy grzybowej poleca siostra Anastazja. Grzyby w połączeniu z kaszą gryczaną smakują wyjątkowo.
"Ludzie wynoszą z lasu grzyby wiadrami" - słyszymy to codziennie z różnych regionów Polski. Grzybiarze znajdują grzyby, które nie mieszczą się do koszyków. Pokazują przepełnione bagażniki w autach.
Zupa grzybowa według przepisu siostry Anastazji
Co przygotować z takich zdobyczy? Jedni po powrocie z lasu na szybko przygotowują ulubiony sosik. Inni decydują się na zimowe zapasy - marynują i suszą. A jeśli szukacie przepisu na smaczną i prostą grzybową, polecamy ten, którym w książce "Życie pełne smaku" podzieliła się siostra Anastazja.
Składniki na zupę grzybową
- 2-3 l wody (lub rosołu)
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 2-3 dag suszonych grzybków (borowiki lub inne)
- 1/4 korzenia selera
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- 1/2 płaskiej łyżki mąki pszennej
- 1-2 łyżki tłuszczu (ewentualnie)
- sól
- pieprz
Zupa grzybowa - jak ją przygotować?
- Grzyby namoczyć dzień wcześniej (najlepiej przez noc), ugotować i pokroić w paseczki.
- Marchew, pietruszkę, por i seler obrać, ugotować i pokroić na półplasterki.
- Kaszę uprażyć na sypko. (Jeżeli zupa jest gotowana na wodzie, do uprażonej kaszy można dodać tłuszcz).
- Do wody (rosołu) dodać pokrojone jarzyny, grzyby wraz z wywarem grzybowym i kaszę.
- Doprawić do smaku i zabielić śmietaną roztrzepaną z mąką. Wymieszać, przyprawić do smaku i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
***