Dodajesz do grzybowej ziemniaki? Zapomnij! Siostra Anastazja proponuje inny dodatek

Siostra Anastazja zdradza przepis na zupę grzybową z kaszą gryczaną
Siostra Anastazja zdradza przepis na zupę grzybową z kaszą gryczaną materiały prasowe

Zupa grzybowa według przepisu siostry Anastazji 

Zupa grzybowa według przepisu siostry Anastazji
Zupa grzybowa według przepisu siostry Anastazjimateriały prasowe

Składniki na zupę grzybową

  • 2-3 l wody (lub rosołu) 
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej 
  • 2-3 dag suszonych grzybków (borowiki lub inne) 
  • 1/4 korzenia selera 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 pora 
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 
  • 1/2 płaskiej łyżki mąki pszennej 
  • 1-2 łyżki tłuszczu (ewentualnie) 
  • sól 
  • pieprz 

Zupa grzybowa  - jak ją przygotować? 

Zobacz również:

    1. Grzyby namoczyć dzień wcześniej (najlepiej przez noc), ugotować i pokroić w paseczki. 
    2. Marchew, pietruszkę, por i seler obrać, ugotować i pokroić na półplasterki. 
    3. Kaszę uprażyć na sypko. (Jeżeli zupa jest gotowana na wodzie, do uprażonej kaszy można dodać tłuszcz). 
    4. Do wody (rosołu) dodać pokrojone jarzyny, grzyby wraz z wywarem grzybowym i kaszę. 
    5.  Doprawić do smaku i zabielić śmietaną roztrzepaną z mąką. Wymieszać, przyprawić do smaku i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
    „Ewa gotuje”: Grzyby marynowane w sosie musztardowymPolsatPolsat
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?