Reklama

Reklama

Co zrobić z grzybami? Takie pyszności proponuje siostra Anastazja

Przepisy siostry Anastazji to złote wskazówki dla wszystkich miłośników dobrej kuchni. Dla profesjonalnych kucharzy, jak i tych dopiero rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem. Zakonnica od lat gotowała i piekła dla krakowskich jezuitów. To oni namawiali ją do wydania książek kulinarnych. A te, gdy tylko pojawiły się w księgarniach, zyskały ogromną popularność. Gotowanie z siostrą Anastazją to czysta przyjemność i pewność, że dania będą proste w wykonaniu i przede wszystkim smaczne. W "Wielkiej księdze specjałów siostry Anastazji" znajdziemy wiele ciekawych propozycji, chociażby na niedzielny obiad. Dzisiaj prezentujemy te, w których można wykorzystać grzyby.

Siostra Anastazja  kiedyś powiedziała:  "Mamy w naszej kulinarnej tradycji dania i pomysły naprawdę wyjątkowe, i powinniśmy je odkrywać na nowo". Zakonnica zawsze podkreśla również to, jak ważne jest, aby każde danie przyprawić uczuciem. Gotowanie powinno być czymś przyjemnym, wyjątkowym.  Siostra Anastazja dzieli się swoimi pomysłami na ciasta, jak np. puszysty placek z malinami czy sernik z rodzynkami, zdradza przepisy z dzieciństwa (gołąbki ziemniaczane). Pokazuje również, jak korzystać z darów natury. Ostatnio coraz częściej mówi się o grzybobraniu. Sezon jeszcze się nie rozkręcił, a już w internecie grzybiarze chwalą się swoimi znaleziskami. Co można przygotować z grzybów? Jak wykorzystać je w kuchni? Oto dwa przepisy na dania, które siostra Anastazja opisała w swojej książce "Wielka księga specjałów siostry Anastazji"

Reklama

Zobacz również: Grzybowe rekordy z Polski

Przepis siostry Anastazji na gołąbki z ryżem i grzybami

Składniki:

  • 1 główka świeżej kapusty (włoskiej lub białej),
  • 40 dag ryżu,
  • 2-3 dag mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 duża cebula,
  • 3-4 dag suszonych grzybów,
  • 2 łyżki oliwy,
  • tłuszcz,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:

  1. Główkę kapusty sparzyć w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. 
  2. Następnie usunąć głąb i rozłożyć liście, ścinając ich twarde części. Ryż ugotować na sypko. 
  3. Pokrojoną cebulę usmażyć. 
  4. Grzyby namoczyć (na noc), następnie ugotować. 
  5. Zeszkloną cebulę i ugotowane grzyby zemleć w maszynce, wymieszać z ryżem. Doprawić solą i pieprzem. 
  6. Układać nadzienie na przygotowanych liściach kapusty, złożyć brzegi do środka i zwinąć w rulon. Gołąbki, włożyć do brytfanki, podlać rosołem, dodać trochę tłuszczu i dusić pod przykryciem, najlepiej w piekarniku.
  7. Z wywaru po grzybach, śmietany i mąki zrobić sos.
  8. Gołąbki podawać polane topionym masłem z bułką tartą. Sos podawać osobno.
  9. UWAGA: Zamiast suszonych grzybów można użyć smażonych pieczarek.

Polecamy równieżNiebo w Niebo w gębie. Przepis siostry Anastazji na ogórki. Ogórki siostry Anastazji

Makaron z grzybami według przepisu siostry Anastazji

Składniki: 

  • 1/2 kg makaronu wstążki,
  • 1/2 kg grzybów (borowiki lub podgrzybki - świeże lub mrożone),
  • 1 mała cebula,
  • 1 pęczek pokrojonej natki pietruszki,
  • 8 dag startego parmezanu,
  • 3/4 szklanki wywaru jarzynowego,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Makaron z grzybami - wykonanie:

  1. Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. 
  2. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojone grzyby. Dusić do miękkości. 
  3. Pod koniec doprawić do smaku i dodać połowę natki pietruszki. 
  4. Połowę grzybów zmiksować i połączyć z wywarem jarzynowym.
  5. Do makaronu - ugotowanego zgodnie z przepisem - dodać zmiksowany sos grzybowy, pozostałą część grzybów i połowę parmezanu. 
  6. Całość wymieszać i doprawić. Przed podaniem wierzch posypać pozostałym serem oraz pietruszką.
  7. Podawać na gorąco jako danie obiadowe lub kolacyjne.

*Przepisy pochodzą z książki "Wielka księga specjałów Siostry Anastazji".

 



INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Siostra Anastazja

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy