Co zrobić z grzybami? Takie pyszności proponuje siostra Anastazja

Dwie propozycje od siostry Anastazji na wykorzystanie grzybów w kuchni
Dwie propozycje od siostry Anastazji na wykorzystanie grzybów w kuchni 123RF/PICSEL

Zobacz również:

Przepis siostry Anastazji na gołąbki z ryżem i grzybami

  • 1 główka świeżej kapusty (włoskiej lub białej),
  • 40 dag ryżu,
  • 2-3 dag mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 duża cebula,
  • 3-4 dag suszonych grzybów,
  • 2 łyżki oliwy,
  • tłuszcz,
  • sól,
  • pieprz.
  1. Główkę kapusty sparzyć w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. 
  2. Następnie usunąć głąb i rozłożyć liście, ścinając ich twarde części. Ryż ugotować na sypko. 
  3. Pokrojoną cebulę usmażyć. 
  4. Grzyby namoczyć (na noc), następnie ugotować. 
  5. Zeszkloną cebulę i ugotowane grzyby zemleć w maszynce, wymieszać z ryżem. Doprawić solą i pieprzem. 
  6. Układać nadzienie na przygotowanych liściach kapusty, złożyć brzegi do środka i zwinąć w rulon. Gołąbki, włożyć do brytfanki, podlać rosołem, dodać trochę tłuszczu i dusić pod przykryciem, najlepiej w piekarniku.
  7. Z wywaru po grzybach, śmietany i mąki zrobić sos.
  8. Gołąbki podawać polane topionym masłem z bułką tartą. Sos podawać osobno.
  9. UWAGA: Zamiast suszonych grzybów można użyć smażonych pieczarek.

Makaron z grzybami według przepisu siostry Anastazji

Zobacz również:

    • 1/2 kg makaronu wstążki,
    • 1/2 kg grzybów (borowiki lub podgrzybki - świeże lub mrożone),
    • 1 mała cebula,
    • 1 pęczek pokrojonej natki pietruszki,
    • 8 dag startego parmezanu,
    • 3/4 szklanki wywaru jarzynowego,
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
    • sól,
    • pieprz.
    1. Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. 
    2. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojone grzyby. Dusić do miękkości. 
    3. Pod koniec doprawić do smaku i dodać połowę natki pietruszki. 
    4. Połowę grzybów zmiksować i połączyć z wywarem jarzynowym.
    5. Do makaronu - ugotowanego zgodnie z przepisem - dodać zmiksowany sos grzybowy, pozostałą część grzybów i połowę parmezanu. 
    6. Całość wymieszać i doprawić. Przed podaniem wierzch posypać pozostałym serem oraz pietruszką.
    7. Podawać na gorąco jako danie obiadowe lub kolacyjne.
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?